16
Sürekli ve bilimsel eğitim, farkındalık yaratma, önleyici tedbirler ve gözetim, yangınla mücadele ve yangın kaynaklı olaylara müdahale durumlarında Hatay’ın itfaiyecilerinin en önemli konuları arasında. Günümüzde acil durumların değişen doğası; artan sağlıksız şehirleşme ve giderek karmaşıklaşan, ancak yetersiz altyapı dolayısıyla deprem, toprak kaymaları, seller ve özellikle yangınlar ile yangın kaynaklı diğer acil durumlar gibi afetlere yönelik cevabı da karmaşıklaştırıyor. Sınırlı imkanlarıyla göç kaynaklı nüfus artışı ile başa çıkmaya çalışan Hatay’da daha önce de can ve mal kayıpları, yaralanmalar, afet ve acil durum kaynaklı ekonomik kayıplar, bunun yanı sıra, bölgesel ve ulusal zenginlik ve refah kaybına, kaynak yok oluşuna, tarihi, doğal ve kültürel mirasın geri dönülemez kaybına sebep olan durumlar yaşandı.
Bu duruma ek olarak, yakın zamanda değişen yasal ve yönetsel çerçeve ile, Büyükşehir Belediye sınırları, köy ve kırsal alanları da içine alacak şekilde genişletildi. Büyükşehirlerin hizmet götürmesi gereken nüfus ve coğrafya büyüdü, imkan ve kabiliyetler ise büyük ölçüde aynı kaldı. Bu durum, yerleşim yerlerinde özellikle yangınla mücadele, atık yönetimi ve çöplerin toplanması anlamında, belediye hizmetlerine yönelik yeni ve ek bir talep yarattı.
Tüm hayatını Hatay İtfaiye Dairesi’nde hemşehrilerine hizmete adamış ve şimdi Büyükşehir Belediye Bakanı’na danışmanlık yapan Fevzi bu durumu şöyle açıklıyor; “Kısıtlı imkanlarımızla hem yerel halka, hem de Suriyeli mültecilere hizmet götürmeye çalışıyoruz. Suriye’de kriz başlayalı sekiz yılı geçti, ancak bizim ihtiyaçlarımız, elimizdeki imkanlardan çok daha hızlı büyüdü.” Toplantı odasında bizi itfaiye hizmetleri ve Hatay’ın ihtiyaçları konusunda bilgilendirirken, bir yandan da çayını yudumluyordu. “UNDP’nin desteği bizim için çok önemli ve anlamlı. Sadece araç ve ekipman desteği almıyoruz, aynı zamanda belediye hizmetlerinin güçlendirilmesine yönelik olarak altyapı gelişimi ve teknik destek de söz konusu.”