15
Ekonomik verimliliğin önündeki engellerin belirlenerek çözüm yollarının saptanması amacıyla hayata geçirilen Toplam Faktör Verimliliği Projesi kapsamında hazırlanan Sentez Raporu tamamlandı. Türkiye’de imalat sanayi verimliliğini artırmaya yönelik politikalara katkı sunmak amacıyla hazırlanan raporda, proje kapsamında firmalarla yapılan derinlemesine görüşmeler ve anketler, küresel değer zinciri analizleri, uluslararası ülke örnekleri incelemesi, tematik ve sektörel çalıştaylar gibi farklı faaliyetlerden elde edilen veriler ile anket sonuçlarının ekonometrik analiz bulguları dikkat çekiyor.
Verimlilik ve yenilikçilik müşteri çekiyor
Anket sonuçlarına göre, büyük firmalar, küçük firmalardan daha verimli ve daha yenilikçi olarak öne çıkıyor. Verimli ve yenilikçi firmaların uzun vadeli müşteri sayısında da artış gözleniyor.
Dijitalleşme firmaların gündeminde
Sonuçlar; dijitalleşme, bilişim teknolojileri, otomasyon ve Endüstri 4.0’a uyum gibi başlıkların firmaların gündeminde öne çıktığını da ortaya koyuyor. Görüşülen firmaların önemli bir bölümü, yabancı rakip firmalara göre temel yetersizliklerinin bilişim ve iletişim teknolojileri ve otomasyondaki eksiklikler olduğunu ifade ediyor.
Verimli firmalara göre teknoloji, verimsizlere göre finansman en önemli sorun
Verimli ve verimsiz firmalar arasındaki en önemli farklılıklar, finansman sorunları ve tedarikçilerin yetersizliği konularında ortaya çıkıyor. Verimli firmalar, verimsiz firmalara göre her iki sorunun da daha az önemde olduğunu düşünürken; verimli firmalar, verimsiz firmalara göre teknoloji altyapı yetersizliğini daha büyük bir sorun olarak görüyor. Bu durum raporda, Türkiye imalat sanayiinde firmaların teknolojik faaliyetlerinin yetersizliğinin bir sonucu olarak değerlendiriliyor.
Firmalar destek bekliyor
Raporda, firmaların çeşitli talep ve beklentilerine de yer veriliyor. Devlet desteklerine yönelik olanların yoğun olduğu bu talepler arasında devlet desteklerinin sade ve başvuru süreçlerinin basit olması, güvene dayalı olması, desteklerin verimlilik performansıyla ilişkilendirilmesi, yerli yazılımcıların firmaların ihtiyaç duyduğu alanlarda çözümler geliştirmelerinin sağlanması gibi başlıklar öne çıkıyor.