11
Sonraki aylarda, Doğa Derneği’nin uzmanları tehlike altında olan balık türlerine dair daha önceden rapor edilmiş konumlara, söz konusu türlerin belirtilen alanlarda varlıklarını sürdürüp sürdürmediklerini kontrol etmek ve dağılım verilerini güncellemek amacıyla, ziyaretler düzenledi. Balıklar, Beyşehir Gölü’ne akan küçük su kaynağı veya akarsu kolu olan on altı farklı konumda tespit edildi. Ancak, gölde nesli tehlike altında olan türlerin hiçbirine rastlanamadı. Balıkların bulunduğu en önemli kaynaklardan biri aynı zamanda arkeolojik alan olarak da korunan ve balıkçılık faaliyetine elverişli olmayan Eflatunpınar. Bu balık türleri çok hızlı bir biçimde azalıyor ve bunun başlıca sebebi göle bırakılan istilacı türler. Buna ek olarak balıkların alanda serbestçe yayılmalarını engelleyen ve bunun ötesinde sayılarını azaltan diğer sorunlar arasında barajlar, sulama kanalları, elektroşok balıkçılığı, fabrika ve kanalizasyon atıklarını da saymak mümkün.
Beyşehir Belediyesi’nin desteği ile düzenlenen bir toplantıda balık dağılımı, tehditler ve nesli tehlike altındaki balıkların korunması için hazırlanan Tür Eylem Planı’nın faaliyetleri konusunda derlenmiş tüm verilerin sunulduğu bir toplantı düzenlendi. Toplantı sonrasında Eylem Planı’nın birer kopyası konu ile ilgisi olan tüm paydaşlara revizyon ve yorumları almak amacıyla gönderildi. Bu esnada, detaylı bir infografik ve proje ile ilgili gelişmeler Magma Dergisi’nin 2017 yılı Ekim sayısında Eflantunpınar’ın ilk su altı fotoğrafını da içeren bir yazı ile yayımlandı.
Projenin son ayında ise tamamlanmış Beyşehir Gölü Havzası’ndaki Nesli Tehlike Altındaki Balık Türlerini Koruma Planı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na onaylanmak üzere gönderildi. Plan, 2018 yılı Aralık ayında Mahalli Sulak Alan Komisyonu’na sunulacak ve yürürlüğe girecek.
Proje, geniş bir balıkçı topluluğu, sivil toplum kuruluşları, akademi ve devlet kurumları gibi farklı alanlardan paydaşları bir araya getirerek, başarılı işbirliği konusunda iyi bir örnek oluyor. Tehlike altındaki bu türlerin korunması için, projenin uygulama sürecinde kurulan ilişkiler proje sonrasında da sürdürülecek.