Günümüz dünyası hâlâ adil olmaktan çok uzak. Yoksul bir ülkede veya ailede doğan bir bebeği bekleyen yaşam ve olasılıklar, daha varlıklı çocukları bekleyenlerden tamamen farklı. Tüm toplumlarda, uzun süredir var olan eşitsizlik türleri devam ederken, hayatın yeni alanlarında da insanlar arasında uçurumlar açılıyor. 2019 İnsani Gelişme Raporu, eşitsizliğin insanların sağlık ve mutluluğu için en önemli olan boyutlarına ve bunların arkasındaki nedenleri anlamaya odaklanacak.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı İnsani Gelişme Raporu Ofisi Direktörü Pedro Conceição, “Pek çok insan eşitsizliğin son derece önemli olduğuna inanıyor ancak bunun neden önemli olduğu ve bununla ilgili ne yapılması gerektiği hakkında daha az görüş birliği var. Eşitsizliği daha iyi tanımlamak ve dünya çapında gerçekleşen ekonomik, sosyal ve çevresel dönüşümler göz önüne alındığında eşitsizliğin nasıl değişeceğini daha iyi anlayabilmek için, ölçümlerimizi keskinleştirmemiz gerekiyor. Ancak o zaman, bu eşitsizliklerin etkili bir şekilde üstesinden gelebilecek politikalar tasarlayabiliriz.” dedi.
Rapor, gelir eşitsizliklerine odaklı yaygın söylemin ötesine geçerek, sağlık, eğitim, teknolojiye erişim, ekonomi ve iklimle ilgili şoklara maruz kalma gibi diğer boyutlardaki eşitsizlikleri de dikkate alacak. Ortalamalara dayalı ölçümlerle yapılamayanı yaparak, yeni veri ve metotların yardımıyla eşitsizliklerin insanların yaşamlarını nasıl etkilediğinin altını çizecek. 2030’a ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşma ve ötesiyle ilgili uzun vadeli bir bakış açısı taşıyacak.
Conceição, “İnsani gelişmede hem yakınsama hem de ıraksamalara tanık oluyoruz. Örneğin, günümüzde birçok ülkede, temel eğitime erişimde insanlar arasındaki uçurumlar kapandı. Ancak, hem erken çocukluk dönemi hem de eğitim niteliğinde yoksul ve varlıklı ailelerin çocukları arasındaki farklar artıyor. Bu eşitsizlikler, özellikle de iş gücü piyasasını etkileyeceği düşünülen hızlı teknolojik değişimler düşünüldüğünde, yaşam boyu süren sonuçlar doğuracak. Bu da, eşitsizlikler analizimizin, gelirin, ortalamaların ve bugünün ötesine neden geçmesi gerektiğini gösteren örneklerden sadece bir tanesi.” dedi.
Yılın son çeyreğinde yayımlanması beklenen 2019 İnsani Gelişme Raporu’nun tanıtım videosunu izlemek için:
Raporla ilgili güncel gelişmeleri takip etmek için:
hdr.undp.org/en/towards-hdr-2019
3