Yeni Ufuklar Ağustos 2018 | Page 8

6

Sürdürülebilir Toplum Temelli Turizm (STTT) projeleri için mevcut olan finansman modelleri içinden en iyilerini belirlemeyi amaçlayan rapor; en iyi finansman modelinin nasıl değerlendirileceğini ortaya koyuyor. Aynı zamanda, STTT uygulamalarının geliştirilmesi ve küçük ölçekli turizm yatırımları (hibeler, krediler vb.) için mevcut olan uluslararası, ulusal, bölgesel ve yerel kaynakları tarayarak ulusal mevzuata uygun, yenilikçi finansal model önerilerini ortaya koyuyor.

Raporda proje finansmanının en zor olduğu segmentin özellikle 100.000 ABD Doları - 4 milyon ABD Doları arasındaki küçük ve orta ölçekli STTT projeleri için olduğu belirtiliyor ve bu dilim raporda “Kayıp Orta” olarak adlandırılıyor. Kayıp Orta kategorisinde bir STTT projesinin başarısını sağlayan esas noktanın bir özel sektör yatırımcısının varlığı olduğunun altı çiziliyor. Raporda bu bağlamda; toplum ve özel sektör yatırımcısı arasında “Topluluk-Özel Sektör-Ortaklığı” olarak adlandırılan bir çeşit işbirliği yaratılması öneriliyor.

Raporda; Topluluk-Özel Sektör ortaklığı modelinin toplum ihtiyaçlarına ve kararlarına saygı duyan en uygun model olduğu belirtiliyor ve bu modelin kurulmasının, hem projenin erken safhalarında finanse edilmesi hem de tüm yaşam döngüsü boyunca karlı ve yaşayabilir olması açısından faydalı olacağı değerlendiriliyor. Raporda; sürdürülebilir toplum temelli turizm yatırımlarının Türkiye’de yaygın olarak uygulanmasına çözüm olarak, Topluluk-Özel Sektör ortaklığının topluluğun özel sektör yatırımcısıyla işbirliği içinde kooperatif modelinde örgütlenmesi öneriliyor.