17
Şanlıurfa ve Gaziantep, Güneydoğu Anadolu’daki, Suriyeli nüfusun toplam nüfusa oranının yüzde 19’u geçtiği ve hem yaşayanların, hem de belediye hizmetlerinin ihtiyaçlarının düzenli olarak yükseldiği iki şehir. Bu ihtiyaçlara karşılık, alınan aksiyonlar da artışta.
Japonya Hükümeti tarafından finanse edilen ve Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay illerinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) tarafından 2016 yılından bu yana bu kapsamda uygulanan “Güneydoğu Anadolu’da Sosyal İstikrarın Güçlendirilmesi Projesi”nde sona gelindi. Projenin uygulanması sırasında, başlangıcından sonuna dek, yerel kuruluşlar ve belediyeler çok yakın bir iş birliği içinde, bölge insanına çalıştı. Suriyeliler ve yerel halkın yanı sıra, kurumların da kapasitelerinin güçlendirilmesini sağlayan projeyle birlikte bölgede en kapsamlı mesleki eğitimler toplam 1,750 yararlanıcının katılımıyla tamamlandı. Ayrıca Birecik, Şanlıurfa ve Reyhanlı, Hatay’da-bir diğer proje faaliyeti şehri- toplam iki katı atık aktarm istasyonu kuruldu. Sosyal uyumu güçlendirme etkinliklerinin yanı sıra Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay ve Kilis için gerçekleştirilen altyapı destekleri gibi projenin çok önemli somut sonuçları atık daha görünür hale geldi.
UNDP, Japonya Hükümeti, GAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP RDA), Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi uzun dönemli ortaklıklarının bu önde gelen sonuçlarını ortaya koymak için Şanlıurfa ve Gaziantep’te 27 Temmuz’da bir araya geldiler.
Projenin en dikkat çekici ve uzun vadeli başarılarından biri olarak gösterilen ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Belediye’ye bağlı BELTUR Sosyal Hizmetler Kültür Turizm Sanayi Ticaret girişimi BELTUR ortaklığı ile yapılan, Hamarat Eller Sosyal Tesisleri’nde 10 Suriyeli ve 10 Türk kadına iş eğitimleri ve eğitim sonrası iş olanağı sağlandı. Üretim olanakları ve eğitimlerine ek olarak; pazarlama, depolama ve lojistik destek konulu eğitimler verildi ve böylece Şanlıurfa’ya ait yerel tatlar artık daha fazla miktarda, uluslararası mutfaklar arasında tanınma hedefine daha yakın, verimli ve hijyenik yollarla üretilmeye başlandı.