13
Dünyanın en yoksul ülkelerine kalkınma konusunda karşılarına çıkan güçlüklerde yardımcı olacak Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası, Türkiye’nin ev sahipliğinde 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde önemli bir dönüm noktasına da imza atarak Gebze’de açıldı.
BM Genel Sekreter Vekili Amina Mohammed açılışta yaptığı konuşmada “Geleneksel kalkınma sorunlarının üzerinden atlayabilmek için teknoloji her topluma yayılmalı” diye konuştu.
En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) için kapasite sağlayacak bir kurum oluşturulması fikri 2011 yılında İstanbul’da yapılan EAGÜ Konferansında ortaya çıkmış ve BM Üyesi Devletlerin 2015 yılında benimsedikleri 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi içine de dahil edilmişti.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin 17’incisi olan Hedefler için Ortaklıklar hedefi altında yer alan Teknoloji Bankasının açılması 2016 yılında BM Genel Kurulu tarafından onaylanmıştı.
Teknoloji Bankasının açılışıyla 17 Hedef altında yer alan 169 alt hedeften ilki de gerçekleştirilmiş oldu.
BM Genel Sekreter Yardımcısı ve EAGÜ, Kalkınmakta Olan Denize Kıyısı Olmayan Ülkeler ve Küçük Ada Devletleri Yüksek Temsilcisi Fekitamoeloa Katoa Utoikamanu da açılışta yaptığı konuşmada, Teknoloji Bankasının oluşturulmasıyla EAGÜ’lerin ekonomilerinin dönüştürülmesi, ekonomik büyülerinin sağlanması, teknoloji açıklarının giderilmesi ve ekonomik çeşitliliklerinin ve üretim kapasitelerinin desteklenmesinde mutlaka gerekli bilim, teknoloji ve yenilikçiliğin destekleneceğini belirtti.
Bankanın Direktör vekili Heidi Schroderus-Fox’a göre Banka 16 EAGÜ’de çalışmalara başladı. Ayrıca Gine, Haiti, Sudan, Timor Leste ve Uganda’da teknoloji ihtiyaç değerlendirmesi çalışmaları başladı. Bununla birlikte Bangladeş, Butan, Burkina Faso, Liberya, Madagaskar, Malavi, Mozambik, Nepal, Ruanda, Senegal, Uganda ve Tanzanya’da dijital erişimi geliştirecek projeler yapılmaya başlandı.