7
Türkiye, 2003 yılında imzaladığı ve 1 Mart 2004 tarihinde yürürlüğe giren Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması Antlaşması kapsamında, geçtiğimiz 15 yıldır sınırları içerisinde bulunan anti-personel kara mayınlarının imhası için ciddi bir çaba gösteriyor.
Projenin kapanış toplantısına katılan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Claudio Tomasi, mayıncıların “teknik açıdan zorlayıcı, zor ve riskli şartlar altında gerçekleştirdiği” temizlik faaliyetinin başarılı olduğunu söylerken projenin başarı ve devamlılığının ve partnerlerin dayanışma ve desteklerinin önemine vurgu yaptı.
Toplam 1.302.470 metrekare alanın mayın riskinden arındırılarak devlete teslim edilmesini, çeşitli sahalardan çıkarılan 19.949 adet anti-personel kara mayınının imhasını ve 400’ü aşkın kişinin istihdamını sağlayan proje, aynı zamanda dünya çapında bu alanda yapılan projelerin en büyüklerinden biri olma özelliğini taşıyor. İnsani mayın temizliği açısından Türkiye’de bir ilk olma özelliğini de taşıyan Türkiye’nin Doğu Sınırlarında Mayınların Temizlenmesi ve Sınır Denetim Kapasitesini Artırarak Sosyo-Ekonomik Gelişimin Sağlanması Projesi, sınır güvenliği açısından Türkiye’nin 21. Yüzyıl gerekliliklerine uyum sağlamasına destek olmayı amaçlıyor.
Projenin belgeseli “Danger Mines”a bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz: