Yeni Ufuklar Aralık 2019 | Page 11

Projenin paydaşı olan yerel ortaklar, sanayi ve ticaret odaları ile borsalar ile birlikte özel sektör ve iş dünyaları arasında yeni iş ve yatırım köprüleri kurmak, ikili iş birliklerini geliştirmek amacıyla, 183 firmayı temsilen iş insanları ve girişimcilerin katılımı ile ikili görüşmeler organize edildi.

Bölge ekonomisinin gelişimine katkıda bulunmak, yeni iş birlikleri tesis etmek, ticaret, yatırım ve istihdama katkıda bulunmak amacıyla AB desteğiyle sürdürülen proje kapsamında Mersin’de düzenlenen etkinliğe, yeni iş ortaklıkları geliştirmek üzere ikili görüşmeler yapmak amacıyla çoğunlukla Suriyeli ve Türk iş insanları katıldı. Bölgesel iş hacminin artması, firmalar arasında yeni ortaklıklar kurulması ve bölge ülkeleri için yeni yatırım ve ticaret imkanları yaratılmasına odaklanan organizasyona Ürdün, İran ve Irak’tan firma temsilcileri ve iş insanları da katıldı. Bire bir görüşmelere katılan tüm firma temsilcileri şirketlerini, ürün ve hizmetlerini tanıtma ve yeni iş fırsatları ile iş birliklerini konuşma fırsatı buldular. Etkinliğe katılan şirket temsilcilerinin %27'si ise kadın girişimciler ve firma temsilcilerinden oluştu.

Araştırmalara göre, halen 9. yılı devam eden Suriye krizi süresince Suriyeli iş insanları, Türkiye'de toplamda 100.000'e yakın istihdam yarattığı tahmin edilen 10.000'in üzerinde firma kurarken, Türkiye'ye yaptıkları yatırımların tutarı 1,5 milyar lirayı aştı. Kurulan firmalar ve yatırımların Türkiye'nin ekonomisine 100.000 kişilik ek istihdam yaratırken Orta Doğu pazarlarına yönelik iş geliştirme ve ihracat imkanları yaratma anlamında da pozitif etkisi olduğu biliniyor. UNDP'nin yakın zamanda tamamladığı bir raporda gerçekleştirdiği ve Türkiye’de özel sektörde Suriyeli girişimcileri ve şirketleri incelediği bir haritalama çalışmasına göre, Türkiye’deki Suriyeli firmaların %58'i ihracat yaparken, bu firmaların %40’ı, gelirlerinin tamamını ihracattan kazanıyor. Diğer taraftan hâlihazırda Suriyeli ve Türk sermayeli şirketler arasındaki iş ortaklıklarının, oldukça yüksek potansiyeline rağmen henüz sınırlı boyutta kaldığı görülüyor.

9