Worldkustom 2015 Augusti SVENSKA | Page 39

Även om USA inte känns så stort längre är avstånden ändå enorma. Det slår mig nästan mer i stora städer som Chicago och Los Angeles där ett ärende kan ta en dag att göra. Längs landsvägarna blir det annorlunda, där är det ibland bara roligt om det är långt till målet. För att komma till Hibbing gick flygturen till Minneapolis och därifrån fortsatte färden med bil upp mot Hibbing. Det är en biltur på över tre timmar, väl värd trippen. Anledningen till besöket i Hibbing var en 1966 Chevrolet Impala som Carl Eubel, en tyskättad gentleman av den gamla skolan, sålde. Carl hade varken dator eller mobiltelefon. Han berättade att hans farmor endast talade tyska, men att han aldrig lärt sig språket själv. Kommunikationen kring bilköpet gick på engelska, ibland genom hans dotter och en förmedlare som annonserade bilen åt Carl i avsaknad av dator. Äldre säljare brukar innebära välskötta bilar. Det gällde även Carls Impala. Det finns många sätt att ägna sig åt bilhobbyn, en

En stor dalahäst lockar kunder till Bergquists Imports.

del vill ha en bil att behålla hela livet, andra tycker om att renovera dem och en del vill köpa något bekymmersfritt att köra soliga dagar. Carls filosofi var att köpa en fin bil för att pyssla lite med den och använda den under några år för att sedan sälja den och köpa en annan bil. Impalan stämde helt med beskrivningen, en välhållen bil i originalutförande. Den såldes ny i Minnesota och har klarat det nordliga klimatet mycket bra. Carl hade original köpeavtal och annan dokumentation från då bilen såldes ny. Impalan är nu fraktad till Per Svensson i Bergshamra, Norrtälje, först söderut på Minnesota 33 och slutligen norrut på E 18. Per har haft en 1966 Impala SS och en del andra amerikanare tidigare. Den nyimporterade Impalan är nu registreringsbesiktad i Sverige utan bekymmer. Med nyinköpta ekernavkapslar rullar den på svenska vägar till bilträffar och nostalgimackar. Carl höll fast vid sin filosofi och köpte den Crown Victoria han bestämt sig för att köpa så snart Impalan var såld.

En resa längs Minnesota 37 gör det lätt att förstå att många inspirerats till att göra sånger om amerikanska vägar.

Svenska ortnamn är vanliga i Minnesota.

härbussföretag Greyhound Bus Line av den svenske invandraren Eric Wickman från Dalarna. I de här trakterna har många svenska efternamn. Frågar man de som är yngre är de många gånger lite osäkra på sitt ursprung eftersom de har amerikaniserats med åren och ursprunget har minskat i betydelse. För de äldre är det annorlunda och Sverige gör sig fortfarande påmint på många sätt i Minnesota genom ortnamn, som Falun och Mora, och svenska efternamn på reklamskyltar. Bergquist Imports är ett sådant ställe. De har en stor dalahäst som blickfång efter vägen och säljer just dalahästar, men även svenska brevlådor hantverk och andra skandinaviska souvenirer. Ovanför den stora dalahästen vajar de svenska och amerikanska flaggorna bredvid varandra.