Werken aan burger nabijheid september 2013 | Page 10
2. Rode Draden
Goede samenwerking met burgers blijkt voor gemeenten vaak een lange termijn opgave. Zonder continue aandacht en inzet krijgen gemeenten geen legitieme en krachtige lokale vertegenwoordigers in de samenleving, zijn er geen partners aan wie met vertrouwen verantwoordelijkheden kunnen worden overgedragen en ontstaat er geen voedingsbodem voor succesvolle innovatieve ideeën. Er is geen algemene blauwdruk voor succesvolle samenwerking. Elke gemeente bouwt voort op de eigen successen en mislukkingen. Per gemeente kan dit tot heel verschillende resultaten leiden. Toch geven de voorbeelden een aantal rode draden: organiseer de organisatie, bied maatwerk en zet door.
Rode draad 1: Organiseer de organisatie
Een cruciaal onderdeel in de succesvolle samenwerking met inwoners is de cultuur binnen de eigen gemeentelijke organisatie. Dat betekent dat ambtenaren flexibel moeten opereren, zich moeten kunnen verplaatsen in, en luisteren naar initiatiefnemers. Waar hebben initiatiefnemers écht behoefte aan? Wethouders die betrokkenheid tonen, de durf hebben om los te laten en te zeggen dat er grenzen zijn aan de verantwoordelijkheden van de gemeente. Raadsleden die hun volksvertegenwoordigende rol oppakken door te weten welke initiatieven er leven in de stad en waar nodig te luisteren of burgers de weg te wijzen binnen de gemeente.
Het veranderen van rollen is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is een investering van jaren en het kost veel doorzettingskracht en energie om te groeien naar nieuwe omgangsvormen. De gemeenteraad neemt hier een bijzondere positie bij in. Als volksvertegenwoording, kadersteller en controleur moet de gemeenteraad in sommige gevallen juist geen kaders stellen. Daarmee biedt zij ruimte om echt samen met inwoners op zoek te gaan naar de belangrijkste thema’s en vraagstukken. Samen onderzoeken creëert gezamenlijk eigenaarschap. Soms zijn er juist wel kaders nodig, maar dan in de vorm van een opdracht aan het college om bepaalde opgaven samen met de inwoners vorm te geven. Per opgave zal bekeken moeten worden wat de passende kaderstellende rol van de raad is.
10
11