Στην αρχαία Ελλάδα η φιλοξενία [ φιλώ(= αγαπώ) + ξένος ] θεωρούνταν πράξη αρετής. Ο Ξένιος Δίας, θεός της φιλοξενίας, προστάτευε τους ξένους. Η φιλοξενία, η προστασία και η φροντίδα των ξένων θεωρούνταν ιερό καθήκον, ενώ η κακομεταχείριση των ξένων λογιζόταν ως αμάρτημα. Με τη φιλοξενία, κοινωνικές και ταξικές διαφορές έμοιαζαν να εξαλείφονται, καθώς πλούσιοι και φτωχοί, ευγενείς και άνθρωποι του λαού είχαν κοινό δικαίωμα σ’ αυτήν.
Με την έννοια αυτή, η υποδοχή των προσφύγων στην Ελλάδα του σήμερα είναι απλά η συνέχιση αυτής της μακραίωνης παράδοσης. Ακολουθώντας το αρχαίο νήμα δημιουργήθηκε το πρόγραμμα ΚΑ2 « Διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών μέσω της ανάπτυξης των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών πλαισίων για παιδιά και ενήλικες ».
Η ομάδα στόχος / αναφοράς στο έργο είναι οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στη Βόρεια Ελλάδα. Ο παρόν Οδηγός Καλωσορίσματος( Υποδοχής) απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας 6-15 χρονών με στόχο τη γνωριμία τους με τον προσωρινό τόπο κατοικίας τους. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας με τους γονείς ή κηδεμόνες τους ή / και με εκπαιδευτικούς στα κέντρα φιλοξενίας μπορούν να περιηγηθούν στην πόλη και να επισκεφτούν ιστορικούς χώρους, να βρουν και να γνωρίσουν σύγχρονα, καθημερινά χρήσιμα καταστήματα / κτήρια και να ρίξουν μια ματιά σε ένα σχολείο.
Ο Οδηγός Καλωσορίσματος επιδιώκει να προσφέρει μια φιλόξενη και φιλική πρώτη γνωριμία με τη Θεσσαλονίκη( με την πόλη να λειτουργεί ως παράδειγμα για κάθε πόλη) και παράλληλα να αποτελέσει τη γέφυρα για την ευαισθητοποίηση και μύηση των παιδιών στην ελληνική κουλτούρα και γλώσσα.