BOKRIJK
Paasfestival om van te smullen
Bokrijk is helemaal klaar om je een onvergetelijke paasvakantie te bezorgen , met een ‘ Paasfestival ’ dat peuters , kleuters en kinderen verwent als nooit tevoren . Kom eieren rapen , kegelen , schapen verzorgen , je eigen paasbroodje bakken en zoveel meer . Het is speeltijd in elke hoek van het Openluchtmuseum . En lente , natuurlijk . Geen plek waar je dat beter aan den lijve ondervindt dan in Bokrijk .
Meehelpen met boer en imker Konijntjes strelen , lammetjes begroeten , helpen bij de schapenpedicure , kindertheater op woensdag , ... Dat zijn enkele van de nieuwe belevenissen voor de paasvakantie . Bovendien doet de boer op zondag zijn ronde langs al zijn dieren en kun jij met hem mee op stap . Want Bokrijk is ook ‘ levend ’ erfgoed met een 30-tal oude dierenrassen . Zou je liever samen met de imker een ‘ zaadbom ’ maken en ze in de weide gooien om die om te toveren in een bloemenweide ? Of zandtekeningen bekijken op de vloer van het huis van je betovergrootouders ?
Zelf broodjes bakken Je kunt zelfs aan de slag als smid , pottenbakker , lederbewerker , imker , ... In de atelierschuren leren vakmensen je de basis van aloude vakwerktechnieken . Altijd leuk om zelf een souvenir te maken zoals een vogelvoederkastje of een zelfbedrukt turnzakje . Speciaal voor Pasen kun je nu een vingerpopje maken uit leder of een paasbroodje bakken . Pik dan in één keer de broodexpo en het ambachtelijke brood atelier ‘ De Supe rette Bokrijk ’ mee .
De snelheid van de sjoelschijf Niet iedereen raapt eieren . De ‘ speelschuur ’ is gegarandeerd een trekpleister voor wat grotere speelvogels . De ongeveer 30 traditionele volkssporten en -spelen werden opnieuw ontworpen en in een eigentijds jasje gestoken met leuke extra ’ s : kegelen , krulbollen , reeplopen , mastklimmen , ...
Je houdt natuurlijk scores bij – spelen doe je om te winnen . Maar de sjoelbak bijvoorbeeld is nu uitgerust om ook de snelheid van de sjoelschijf te meten .
Donderpreken van meneer pastoor en van de champetter Hoe werd Pasen meer dan 100 jaar geleden gevierd ? Alleszins niet met witte chocolade . Wat er dan wel te beleven viel , kun je live meemaken op paaszondag 1 en paasmaandag 2 april . In het schooltje vertelt de meester over Pasen . In de kerk galmt de stem van meneer pastoor en om de bengels in het gareel te houden , komt ook de champetter een vinger opsteken . Daarna worden er broden uitgegooid voor de dorpsbewoners , zoals ze dat vroeger deden . Voor de
18
Voorjaarsfolder 2018 _ v9 veiliger . indd 18 5 / 03 / 18 14:23