Vanhempainvartti | Page 34

Lähtökohta ryhmän työskentelylle oli tunte-mattomuus toisiamme kohtaan. Kuitenkin heti alusta saakka tiimissämme oli havaittavissa hyvää positiivista energiaa. Kaikki olivat innostuneita ja kiinnostuneita tekemään yhte-istä tiedelehteä. Saimme nopeasti päätettyä lehden teeman sekä jaettua toimituskunnan roolit. Jokainen löysi itselleen artikkelin tekoa varten myös itseään kiinnostavan aiheen, joka kävi lehden sisältöön ja toi omalta kannaltaan lehden teemaa monipuolisesti läpi.

Tiukat aikataulut ja ryhmän suuri koko ajoivat meidät kuin itsestään hyödyntämään TVT:n mahdollisuuksia jo lehden suunnitteluvai-heessa. Google Docs oli suurimmalle osalle tuttu materiaalin jakotapa, joten päätimme heti ottaa sen käyttöömme. Saimme luotua alustavan rungon, jonka pohjalle jokainen tiimin jäsen pystyi rakentamaan omalta osaltaan tiedelehden sisältöä. Tämä mahdollisti tiimin toiminnan suotuisan kehityksen, vaikka emme olleetkaan projektin tiimoilta enää fyysisesti samassa tilassa. Aikatauluhaasteet pistivät miettimään muita mahdollisia tapoja kommunikointiin. Pidimme esimerkiksi toimituskunnan kokouksen Skype-puhelun kautta ja luomamme WhatsApp-ryhmä mahdollisti ryhmämme jouhevan toiminnan sekä nopean tiedonkulun.

Roolitukset tiimissämme olivat toimivia. Jokai-nen tiesi oman paikkansa ja tehtävänsä ja päätoimittaja koordinoi työskentelyä tehok-kaasti. Heti alussa sovitut toimintatavat ja aika-taulut selvensivät työskentelyä ja mahdollistivat tiedelehden valmistumisen ajoissa. Muutama kuvataideopiskelija sekoitettuna luokanopet-tajiin ja yleisen kasvatustieteen opiskelijaan oli loistava yhdistelmä, sillä saimme artikkeleihin erilaisia näkökantoja sekä ammattimaisen ulko-asun. Valokuvauksen harrastajat kaivoivat yhtei-seen käyttöön varsinaisen kuva-aarteen, josta oli helppo valita artikkeleihin sopiva kuvitus. Tiimimme oli siis moniammatillinen jokaisen jäsenen tuodessa omat vahvuutensa yhteiseen käyttöön ja tämä loi toimivan kokonaisuuden.

Haasteena lehden teolle koimme aikataulun. Muiden opintojen ohessa näin lyhyellä aika-taululla oli hyvin haasteellista tehdä tieteellinen lehti. Eri koulutusalojen aikataulut vaikuttivat siihen, että oli vaikea löytää yhteistä työsken-telyaikaa. Muutama kasvokkainen tapaaminen olisi varmasti helpottanut lehden eteenpäin kehittämistä, mutta tässä aikataulussa se ei ollut mahdollista. Olisi ollut myös kiva saada oma tuutori, mutta meidän tuutorimme jätti leikin kesken. Näin ollen toimituskunnan ulkopuolinen näkökulma jäi saamatta, joka ehkä vaikuttaa lehden sisältöön ja taittoon. Omalle tekstilleen ja tuotokselleen tulee haluamattaankin sokeaksi. Siksi luimme toistemme artikkeleita läpi ja kommentoimme niitä, samoin kun katsoimme yhdessä ulkoasua, kuvitusta ja taittoa.

Kritiikin saaminen omasta työstä heittää ihmisen väkisin vähän puolustusasentoon. Onneksi meidän ryhmässä palautetta osattiin antaa hienotunteisesti ja positiivisissa merkeissä. Tästä oli paljon apua varsinkin artikkelien kirjoittamisessa. Oli mukavaa kuulla toisen ihmisen mielipiteitä omasta artikkelista ja lisäksi kommentoija saattoi kiinnittää huomiota sellaisiin asioihin, joita itse ei ollut edes huomannut. Kommentoinnin ja muokkauksen avulla saimme kirjoitettua laadukkaita ja eheitä tiedeartikkeleita, mutta väistämättä asioita jää havaitsematta, onhan kuitenkin kyseessä oma yhteinen tuotoksemme.

Koska emme ole lehdenteon ammattilaisia ja tämä oli meille ensimmäinen omatekoinen lehti, olisi seuraava lehti varmaankin vähän erilainen pienen harjoittelun jäljiltä. Työskentelymuotona tieteellinen lehti on monipuolinen. Siinä perehdytään asiaan vähän syvällisemmin etsittäessä lähteitä ja lisätietoa artikkeliin. Lukemansa muotoileminen tieteelliseksi tekstiksi auttaa sisäistämään asian paremmin. Itse lehden taittaminen taas opettaa konkreettisia asioita erilaisten ohjelmien käytöstä ja hyödyntämisestä. Lopputuloksen nähdessään ei voi kuin ihmetellä onko tämä todella meidän aikaansaama.

Jatkoa ajatellen hieman lisäaikaa projektin tekoon antaisi mahdollisuuden toteuttaa monia nyt vain haaveeksi jääneitä ideoita siitä, mitä kaikkea muuta lehteen voisi laittaa. Nyt ei jäänyt juurikaan aikaa erilaisten palstojen kuten kolumnien, palautteen, kyselypalstojen, henkilöesittelyiden, tekstareiden tai muiden monista lehdistä tuttujen palstojen suunnitteluun ja toteutukseen. Mietimme myös lukijakuntaamme ajatellen lasten nurkkauksen tekoa, mutta myös se jäi tulevia projekteja varten.

Ryhmän toiminnan arviointi

34

kuva: MERJA PÄTSI