Trends New Zealand Volume 35 No 3 - Page 96

Heart of oak Limited space in this apartment’s upper floor called for an innovative approach to providing maximum storage for the bathroom and two bedrooms Above: Cantero Architecture’s renovation of the first floor of this terraced home makes the most of views to a courtyard and private garden at the back of the house, while an innovative approach to storage provides a more efficient use of the limited space available. Facing page: The bathroom’s wet area containing the bath tub and shower also takes in garden views. search | save | share at While original inner city homes certainly have location in their favour, they usually made poor use of the limited available space inside, and this included having poor storage options. This was particularly so in bedrooms and bathrooms. Resolving these issues often requires some ‘outside the box’ thinking, which is what archi- tect Inmaculada Cantero Tamayo applied to the renovation project shown here. The central Amsterdam apartment is in a terraced residential building, with its typically deep and narrow interior layout. But the building did have views on both sides – out to the street at the front and to a courtyard and private garden at the back. “Having a strong connection to the exterior was a key concept in the renovation of the upper level,” says Cantero Tamayo. “Plus the aim was to optimise use of the existing rooms and to create a lot of cleverly integrated storage space.” Large windows allow the bedroom at each end of the floor to connect to its view, while Tamayo designed what she refers to as the ‘oak heart’ in between these two rooms. “This is a large walk-in closet that connects visually and spatially with the bedrooms on