Trends HRB Trends HRB, martie 2017 | Page 23

a durat peste trei ani , timp în care am trecut prin toate sectoarele funcționale ale hotelului , de la front office , la servire , banqueting , management etc . Am petrecut câte două - trei luni în fiecare segment al hotelului , iar , la final , am avut de promovat trei examene , în urma cărora am devenit expert în ospitalitate . După terminarea acestor studii , am primit imediat o ofertă de a lucra pentru Metropolitan Hotel în Frankfurt , chiar într-un post de management , astfel încât la vârsta de doar 21 de ani , eram deja front office manager .
Care consideraţi că a fost cel mai important rol din cariera dumneavoastră ? Cred că fiecare rol a fost foarte important pentru că un manager general în ospitalitate trebuie să înțeleagă businessul , respectiv să aibă o înţelegere globală despre cum funcţionează un hotel . Eu am fost în echipele de management din front office , room division , am făcut parte şi din echipa de vânzări şi marketing , iar apoi din cea de food & beverage . Cea mai importantă mişcarea a mea din cariera de până acum a fost cea de salt de la middle management la management superior , iar asta s-a întâmplat în 2012 când IHG a fost sponsor principal al Competiţiei Olimpice de la Londra . Atunci au fost aleşi 11 oameni , în poziţii cheie în hotelurile brandului din lume , care să constituie o echipă menită să se ocupe cu acomodarea participanţilor la aceste jocuri olimpice . Pentru mine a fost un salt extraordinar , eram junior între cei aleşi să se ocupe de această problemă , aveam 30 de ani şi am avut ocazia să lucrez cu lideri în ospitalitate . De atunci compania mi-a dat alte şanse să cresc , mi-a oferit alte responsabilităţi , precum un job într-un hotel din Kiev , unde trebuia să remediez departamentul de food & beverage , ceea ce am şi făcut , astfel încât , având suportul întregii echipe , într-un timp de maxim 9 luni , am ajuns în top 3 între hotelurile din Europa . Următorul job a fost mai complex , respectiv acela de european operations support manager la IHG , cu sediul în Londra , perioadă în care trebuia să sprijin peste o sută de hoteluri din Europa , cu focus pe cele ale brandului InterContinental , în problemele şi proiectele pe care le aveau . În acest timp am avut plăcerea de a întâlni persoane cheie , de a-i ajuta , de a le oferi suport în proiecte pentru a face performanţă . Am făcut acest lucru timp de un an , pentru că nu sunt o persoană care să lucreze prea mult într-un job administrativ . Apoi am avut oportunitatea de a promova ca hotel manager al unei unităţi în Malta . Locaţia era foarte mare - 481 de camere , 12 unităţi food & beverage , 1000 de oaspeţi zilnic - care , pe deasupra , trecea şi printr-o perioadă de reamenajare , fără însă să se închidă . A fost o provocare mare , care a durat doi ani . De acolo , am ajuns în această destinaţie minunată , Bucureşti , întrun hotel într-un hotel-simbol al orașului , o clădire faimoasă pentru toți românii .
Ce părere aveţi despre industria ospitalităţii din Capitală ? Voi răspunde din două perspective , una este din ceea ce simt şi ce văd în jurul meu şi asta s-ar traduce prin faptul că nu am văzut niciun hotel de cinci stele în această capitală care să nu fie aglomerat . Iar din perspectiva faptică , dacă ne uităm la statistici , vedem că an de an a existat o creştere a industriei ospitalităţii , iar asta s-a întâmplat în ultimii cinci ani . Astfel , pot spune că în Bucureşti , nu vorbesc de provincie , există loc de business pentru toţi . Mai mult , ştim că există un număr mare de hoteluri care se vor deschide în Bucureşti în următorii ani , deci mai există loc şi pentru alţii .
Care ar fi punctul slab al acestei industrii în Bucureşti ? Cred că putem să vindem Bucureştiul mai bine ca şi destinaţie de vacanţă , mult mai bine faţă de cum se vinde în acest moment . De altfel , dacă ai să călătoreşti în Europa , găseşti peste tot reclame despre Roma , Paris , Londra , Praga , dar absolut nimic despre Bucureşti , şi asta o spun cu tristeţe , fiindcă la două luni după ce am venit aici , constat că oraşul este foarte frumos , sunt atâtea lucruri de văzut , din multe puncte de vedere - cultural , istoric , distracție . Dacă ar reuşi să fie promovat , Bucureştiul ar putea intra într-un top al destinaţiilor al Europei de Est , cel puţin . Cred că este potenţial , şi da , cred că putem face mai mult . Desigur , mişcările puternice în acest sens trebuie să vină de la oamenii care au frâiele , respectiv de la autorităţi .
Spuneţi-mi trei lucruri care pot face un business hotelier să crească ? În primul rând echipa , care este inima hotelului . Spre exemplu , degeaba ai o maşină frumoasă , dacă motorul nu merge bine , aşa este şi cu echipa . Motorul acestui business este echipa . În al doilea rând afilierea la un brand bun , cu tot marketingul aferent acestui brand . Iar în al treilea rând este restul din tot ceea ce reprezintă un hotel - facilităţile , restaurantele , mâncarea etc .
Ce înseamnă ospitalitatea pentru dumneavoastră ? Dacă eşti hotelier trebuie să-ţi placă ceea ce faci , pentru că vei sta mult în hotel , nu este un job de opt ore , ci de foarte multe ore , iar acest lucru îţi influenţează viaţa personală . Pentru mine , profesia aceasta este şi pasiunea mea , totul este despre conexiune , comunitate , este despre oameni . Iarăşi , un plus extraordinar pentru mine în a fi hotelier este că eşti într-un loc doar pentru câţiva ani maxim , iar apoi te muţi . Este un beneficiu la care n-aş putea să renunţ . Provocarea este ce să răspund oamenilor când mă întreabă unde este casa mea . Şi răspunsul meu este că acolo unde este inima mea , este și casa mea , iar casa mea este acum în Bucureşti . x
Provocarea este ce să răspund oamenilor când mă întreabă unde este casa mea . Şi răspunsul meu este că acolo unde este inima mea , este si casa mea , iar casa mea este acum în Bucureşti .
Ce puteţi spune despre InterContinental la două luni de la venirea dumneavoastră ? Ceea ce are acest hotel , şi eu ştiam deja când am venit aici , este serviciul extraordinar , de calitate , şi o echipă puternică , comparativ cu alte hoteluri InterContinental din Europa . Acest lucru mă face mândru , dar îmi oferă şi un confort , pentru că nu trebuie să ne focusăm în această direcţie , ci pe cum putem conduce mai bine businessul InterContinental Bucharest . Ne dorim să aducem brandul mai aproape de oameni , să ne descopere , şi nu numai oameni din România , ci din toată lumea . Ştim că există potenţial de business în România , iar noi ne dorim să-i facem pe aceşti oameni care intră în ţară să ne calce pragul , deoarece suntem siguri că serviciile noastre vor face ca experienţa lor în acest hotel să fie de neuitat .
Lior Bebera
De naţionalitate germană , născut în Israel , Lior Bebera a trăit şi a lucrat în şapte țări pe trei continente . Dorinţa de a călători a apărut ca urmare a statutului de expatriat , călătorind între Germania şi Israel , în anii ’ 80 , împreună cu familia , având astfel şansa de a interacţiona şi de a înţelege diverse culturi . Înainte de a veni la Bucureşti , Lior Bebera a lucrat în numeroase hoteluri InterContinental , precum InterContinental Berlin , David InterContinental Tel Aviv , InterContinental Kiev , precum şi la sediul central IHG din Londra . Anterior , a ocupat funcţia de hotel manager la InterContinental Malta , fiind responsabil de conducerea operaţională a hotelului , cu un rol important în strategia şi repoziționarea hotelului în timpul procesului de renovare şi după încheierea acestuia . www . trendshrb . ro 23