Trender & Tendenser September 2018 | Page 19

Trender & Tendenser, september 2018 19

.

och har god ekonomi. Handboken och regelverket för franchisetagarna skall vara komplett och tydlig.

Johan Martinsson ser flera skäl till att intresset för franchise växer.

FÖR BÅDE FRANCHISEGIVARE och franchisetagare finns klara ekonomiska incitament.

”Tillväxtkapitalet blir inte samma problem, som om du måste växa på egen hand. Det gäller både fran-chisegivaren och franchisetagaren. Konjunkturstati-stiken visar också att det är färre konkurser i fran-chiseföretag, själva franchisen ger ett skyddsnät”, säger Johan Martinsson.

För franchisegivaren blir det lättare att växa också för att engagemanget och drivet av självklara skäl är större hos en entreprenör med egen verksamhet, än hos en anställd filialchef.

FÖR FRANCHISETAGARNA ÄR det samtidigt en stor fördel att starta ett företag med en redan etablerad, bevisat framgångsrik affärsidé. Riskerna blir betyd-ligt mindre och supporten från franchisegivaren och kollegor i nätverket gör livet som småföretagare både enklare och mindre ensamt. Stordriftsför-delar genom bättre inköpspriser, samlad marknads-föring, med mera, spelar självklart också stor roll.

”Det ligger i tiden på flera sätt. Inte minst politiskt. Många nyanlända i Sverige var egna företagare i sina gamla länder. Franchise blir ett sätt att inte-greras och komma igång med företagande också i Sverige”, förklarar Johan Martinsson som tillägger detta också uppmärksammats av myndigheterna.

Det är ovanligt med tvister mellan franchisegivare och franchisetagare, men när det förekommer finns det fastlagda processer för hur det ska hanteras.

”När man bygger en franchisekedja, handlar det om att konceptualisera verksamheten och ta fram en tydlig handbok, som grund för verksamheten. Sen är det viktigaste av allt att man har en väl funge-rande kommunikation i gruppen”, säger Frida Hallenstrand.

Rent praktiskt brukar man också bygga upp råd för olika frågor, som produktutveckling, marknadsfö-ring och sälj.

VISSA TROR ATT frivilliga fackhandelskedjor i stort sett är samma sak som franchise. Men Johan Mar-tinsson påpekar att det är stor skillnad.

”Bland annat finns få maktpositioner i frivilligked-jorna. Och det är vanligt att man vill förbli Kalles Bygg istället för en del i en byggkedja, för man har alltid varit och är känd på orten som Kalles”, säger Johan Mattsson, som har egna erfarenheter i frågan.

”Jag var tidigare vd på Mäklarhuset, som är en fri-villig kedja med 85 ägare. När vi tog ett gemensamt beslut var det ändå alltid några, som inte tyckte att det skulle gälla just dem.”

En del tidigare frivilliga fackhandelskedjor väljer också efter hand att övergå till franchiseverk-samhet. Ett sådant exempel är Mio.

Inom franchise, liksom i så många andra sektorer, kan det vara svårt att hitta kompetens för fortsatt utveckling. Därför lanserar Svensk Franchise en ny tjänst i början av oktober.

”Vi startar en ’arbetsförmedling ’, både för personal och för franchisetagare”, förklarar Johan Matsson.

Det ger ytterligare förutsättningar för en fortsatt hälsosam utveckling av franchisesektorn.

Franschisesektorn omfattar idag ett stort antal branscher.

Konkurskvoten är lägre i franschiseföretag än i näringslivet i övrigt.