Trender & Tendenser Oktober 2017 - Page 14

Lekfulla Loka leder

Med glimten i ögat har Loka blivit favorit. Både bland vattendrickare och de som vill ha alternativ till läsk. För att inte tala om på Facebook!

L

oka Brunn har anor mycket långt tillbaks i tiden. Redan för mer än 1000 år sedan sökte sig både hög och låg till källan i Bergslagen

för att dricka av det välgörande vattnet.


Det moderna varumärket Loka har däremot inte samma långa historia. Det marknadsfördes till en början av Cederroths, men i mitten av 1990-talet tog Spendrups över marknadsföringsansvaret. Först 1997 tog man dock tag i det på allvar.

Då gjordes en grundlig analys av varumärket och den strategi, som lades då, ligger fortfarande fast. Den har egentligen bara justerats i takt med att Loka gått från att vara en utmanare till att besätta en plats i toppen.

LOKA FICK SNABBT distribution i handeln, bland an-nat med hjälp av ett lägre pris än Ramlösa och Vichy Noveau, som helt ägde marknaden i slutet av förra seklet och höll priset ”på bensinnivå”, som Ulf Spendrup uttrycker det i artikeln på sidan 13.

Med distribution för Loka kom större möjlighet till varumärkesutveckling och här fokuserar man på att Loka tar sitt vatten från en äkta källa.

Tidigt kopplades produkten till skogsmiljön, och payoffen ”Det är aldrig långt till hälsokällan i Berg-slagen”,

Efter en kort utflykt till mer ”modern” miljö, åter-vände Loka 2002 till sitt ursprung i storskogen. Där finns inte bara träd, buskar och bär. Tittar man noga, kan allsköns småknytt och trolska varelser dyka upp. De har de gjort i Loka-reklamen.

I EN TID, när det mesta av vattenreklamen talade om hur nyttigt det är med vatten, bröt Loka av med positiv lekfullhet och lätt galenskap.

”För oss är det så självklart med lekfullheten. Redan när vi köpte Loka från Cederroths var det tydligt att Jens och Ulf ville rikta varumärket åt det hållet. Vi ville bort från konferensvattnet”, berättar Anna-Stina Hallberg, som är marknadschef för alkoholfria drycker på Spendrups.

DEN LEKFULLHETEN HAR visat sig helt rätt. Loka är idag marknadsledare, när det gäller vatten, med cirka 30 procent av handeln totalt.

Produktutvecklingen har varit lika fantasifull som reklamen. En lyckosam satsning blev Loka Crush som kom 2014. Ambitionen var att ta fram en god dryck, som inte var så söt. Det är fortfarande vatten från källan i Bergslagen, men det har smaksatts med fruktjuice och innehåller 60 procent mindre socker än vanlig läsk.

”Loka Crush är varken läsk eller vatten”, förklarar Anna-Stina Hallberg.

”Den har en väldigt bred målgrupp. Från barnfamil-jerna, där både barn och föräldrar tycker att den smakar gott. Men även i betydligt högre åldrar.”

Loka Crush står idag för ca 20 procent av den totala Loka-försäljningen.

Beslutet att lansera Loka Crush föregicks av viss vånda inom före-taget, där man naturligtvis är mycket rädd om varumärket Loka. Inte minst Ulf Spendrup var orolig. Men hans oro verkar ha varit obefogad.

REDAN ÅRET EFTER lanseringen korades Loka Crush till ”Årets Dagligvara” av DLF, Svensk Dagligvaru-handel och Nielsen, som belönar såväl kvantitativ försäljning som innovationshöjd.

Utmärkelsen motiverades bland annat av att budgeten, som var satt till 2,5 miljoner liter, det

14 Trender & Tendenser, oktober 2017