Trender & Tendenser November | Page 13

Trender & Tendenser, november 2019 13

Greta är trött på yra höns

av Magnus Söderlund

Viktor Einarsson Nyligen gästskribent och utexaminerad från Art Director/Copywriter-utbildningen på Berghs School of Communications. Nu jobbar jag på reklambyrån BBH i London. I teoviktor.com.

Ingen har undgått Greta Thunbergs klarsynta redogörelser av hur nära vi, mänskligheten, är att förinta vår egen planet. Hon gick från att prata om klimatkrisen med sina klasskamrater vid skolbänken - till att segla över haven, skälla ut politiker och göra en ”fist bump” med Barack Obama. Allt det har hon gjort för att dra uppmärksamhet till den globala uppvärmningens förödande konsekvenser. Det har hon gjort med en otrolig framgång.

Några som hade mindre framgång var Kronfågel med kampanjen ”Gör något enkelt för klimatet”, där de lyfter fram det faktum att kyckling har mindre klimatpåverkan än nötkött. Att ett varumärke som Kronfågeln ska prata om hållbarhet är svårt, men den här kampanjen försökte berätta för konsumenterna att det var lätt. Men det är det inte. Det går inte att göra något enkelt för klimatet, för det har Greta lärt oss.

Nog om kyckling. Tradera gick i dagarna ut med en kampanj där de säger att nykonsumtion står för mer än dubbelt så mycket utsläpp som flyget. Det är ett påstående som först förvånar en, men som såklart är helt rimligt. Det är ingen slump att Tradera gör den här kampanjen just nu. Det vet att vi känner oss duktiga när vi köper en begagnad märkeströja, eller när vi lämnar in tre kassar med kläder från 2011 till Myrornas. Den typen av konsumtion har alltid fått oss att känna oss duktiga, men i och med Gretas framgång känner vi oss ännu duktigare. Och behovet att känna sig duktig blir ännu större när vår planet håller på att gå under. 

Men det är inte bara vi människor som vill vara duktiga. Det är, som vi ser hela tiden, lika viktigt för varumärken. Ett tydligt exempel är Burger Kings nya kampanj i Storbritannien, ”The Meltdown”. Där Burger King har bestämt att alla plastleksaker ska tas bort från deras barnmenyer. Därför kan du nu lämna in dina oönskade plastleksaker till någon av deras brittiska restauranger och så återvinner dem leksakerna åt dig. Med andra ord, de smälter ner leksaksfigurerna och tillverkar nya saker av dem. Hela kampanjen grundar sig på en namninsamling som två unga tjejer gjorde, där de krävde att McDonalds skulle sluta ge ut plastleksaker med sin Happy Meal-meny. Namninsamlingen väckte stor uppmärksamhet och Burger King tog till sig av deras intiativ, till skillnad från McDonalds. 

I det stora hela är det bra när företag tar ansvar och förstår vilken klimatpåverkan de faktiskt har. Att de också gör kommunikation av det är, i de flesta fall, att föredra. Men det är beklämmande att det är barn som förstår allvaret i klimatfrågan och att de blir ögonöppnaren för stora varumärken att faktiskt göra något. Det är en märklig värld, där barn tvingas uppmärksamma klimatkrisen, och stora varumärken springer förvirrat efter som yra höns för att försöka förstå vilken riktning de ska springa för att inte bli nästa Kronfågel-kampanj.