Trender & Tendenser Januari 2020 | Page 15

Trender & Tendenser, januari 2020 15

”Be om ursäkt, rätta till felet, eller rätta till felet och ge något extra.”

I

I det mediala dramat finns det ett begränsat antal roller att spela: Hjälten, Offret, Skurken och – den mest attraktiva – Experten.

Om du hamnar i ett mediedrev så har du förmodligen blivit castad som ”skurken”. När det gäller roller är de dåliga nyheterna att du inte får välja din roll och att du inte kan ha mer än en roll åt gången Det spelar ingen roll att det finns förklaringar och nyanseringar att göra. En skurk är en skurk, åtminstone till den första akten är över. Efter drevet kan det finnas utrymme att berätta den historien som inte fick plats under det mest intensiva skedet.

För att undvika skurkrollen och ett drev är det första bemötandet av kritik avgörande. Särskilt om kritiken är helt eller delvis befogad. Här är det avgörande att förstå vad en ursäkt och dess anatomi består av.

Ett vanligt misstag vi människor gör är att svara på fel fråga när vi får kritik. Om vi sårat någon vi älskar så får vi i allmänhet frågan ”Varför?”. Svaret på den frågan låter oftast som en empatilös bortförklaring. Det är snarare frågan ”Bryr du dig på riktigt om vad du ställt till med och de konsekvenser det får?” vi behöver svara på först. Denna princip gäller även när vi får professionell eller offentlig kritik. En dålig ursäkt kan vara det som får ett kritiskt läge att tippa över i kris och mediedrev.

Alla makthavare eller offentliga personer som hamnar i stormens öga är människor av kött och blod. Det är att genom att visa det, tillsammans med empati, ansvarstagande och handlingskraft, som vi kan undvika att drevet går från utmaning till katastrof. Det är då vi kan undvika att framstå som känslokalla papegojor, vilket ingen av oss ju egentligen är.

En ursäkt består enkelt uttryckt av tre delar: Spegling/Empati – Förklaring – Vägen framåt. Förklaringen är den enda delen av de tre som alltid kan vänta. Svaret på frågan ”Varför?” bör innehålla en uppriktig försäkran om att du tar den andres känslor på allvar och ett ärligt löfte om att vidta konkreta åtgärder för att i mesta möjliga mån undvika att samma sak händer igen.

Foto; Shutterlock