Trender & Tendenser April 2018 | Page 7

”Vi har skapat ramverket kring ganska gamla, psy-kologiska fynd. Det blir mycket enklare, när man satt namn på saker och ting. När vi har mönstret kan vi också se hur vi får folk att fatta rätt beslut”, konstaterar Niklas Laninge.

MED BETEENDEDESIGN KAN man påverka beteen-den av olika slag och det är förstås inte minst intressant för marknadsförare.

”Inom marknadskommunikation talar man alldeles för ofta om att ändra attityder. Vi menar att man måste jobba med konkreta mål”, säger Niklas Laninge som understryker att det är beteenden, inte attityder som är konkreta mål.

Och dessa konkreta mål ska vara Specifika, Mätbara, Accepterade, Realistiska och Tidsbestämda – förkortat SMART.

Beteenden ska formuleras utifrån målgrupperna och man måste ta reda på vilka som är motiverade att ändra sitt beteende och vilka som är mindre motiverade. Frågan är då vad man kan göra med dem som är mindre motiverade.

”Man ska inte ägna sig åt motivationshöjande in-satser i alla fall. Aktiviteter som kuponger, rabatter och argument är trubbiga instrument och fungerar dåligt. Det gäller istället att sänka trösklarna för ett ändrat beteende”, säger Niklas Laninge.

SOM EXEMPEL PÅ sänkta trösklar nämner han ett antal tekniska lösningar, som bland annat omfattar nya betalningsmetoder, som mobilt Bank-ID, Klar-nas betalningsmodell och tjänster som nås via Facebook-inloggning.

Ett annat sätt att sänka trösklar, kan vara att under

lätta köparens val genom att krympa sortimentet. Niklas Laninge pekar på när Steve Jobs kom tillbaka till Apple. Då rensade han upp rejält i produktkata-logen. Kvar blev i stort sett fyra varianter; en stationär och en bärbar dator för professionella användare, samt en stationär och en bärbar för privata användare.

I BOKEN BESKRIVER Laninge och Janson hur den amerikanska professorn, Sheena Iyengar vid Columbia University, gjorde en studie av effekterna av ökad valfrihet.

Trender & Tendenser, april 2018 7

”Be om ursäkt, rätta till felet, eller rätta till felet och ge något extra.”

.

Alltför stor valfrihet blir bara besvärligt. Det insåg också Steve Jobs. Foto: Matthew Yohe