Trender & Tendenser April 2018 | Page 4

D

4 Trender & Tendenser, april 2018

locka köpare.

Så lyckas man...

”Be om ursäkt, rätta till felet, eller rätta till felet och ge något extra.”

Vi var lite för naiva. Det gick lite för fort och en del blev helt fel. Så nu får vi rätta till det.

Drabbas inte av teknikpanik!

Dessutom krävs ett synligt le-darskap som skapar insikt om att alla, var och en, är avgörande för helheten. Varje medarbetare är länken i obruten kedja där alla servar.

et var en så fantastiskt partystämning i början. Det mesta var positivt.

Det slog Stefan Hyttfors fast när han nyligen talade på Webbdagarna, om baksmällan som drabbat oss efter den första internet-euforin.

Han är en av Nordens mest efterfrågade föreläsare inom innovation, omvärldsbevakning och inte minst om teknikens problem och möjligheter.

HAN PÅMINNER OM att det inte var så många år sedan som Twitter var fullt av vänliga kommentarer och ”Tack för RT”.

”Och Facebooks motto var ’Move fast, and break things’, men resultatet blev troll och Trump och Brexit. Och du kan ha en politisk dispyt på Twitter med någon som kanske inte ens existerar. Någon som är en bot. Det var inte riktigt så det var tänkt. Alla skulle få sin röst hörd och inte bara de med makt och pengar. Den arabiska våren var ett bra

exempel på hur individen fick inflytande”, säger Stefan Hyttfors.

I OCH MED att vi fick mobil web, skenade utveck-lingen iväg på allvar. Stefan Hyttfors menar att det beror på att vi är besatta av oss själva. Med mobilt internet kan vi ständigt vara uppkopplade, bygga personliga varumärken och få bekräftelse.

Men, vi blev fartblinda. Nu är till och med Internets skapare, Tim Burners-Lee, lite besviken på hur det blivit.

”Idag är det istället så att färre aktörer har mer makt än någonsin och det blivit mycket fråga om nyckeltal och vinstjakt”, konstaterar Stefan Hyttfors.

Han tycker att vi är för naiva, när vi lägger så mycket av infrastruktur och viktiga funktioner i händerna på privata företag.

Stefan Hyttfors menar att digitaliseringen är nödvändig, men att vi måste ha en öppen debatt om utvecklingen. Det talade han bland annat om på Webbdagarna.

Foto till vänster: Elina Manninen

Motstående sida: Webbdagarna