TransPloiești Nr. 2 / MAI 2014 | Page 4

ELECTRIFICAREA LINIILOR

Odată, un oraș plin de linii de tramvai, precum și cu planuri mărețe de dezvoltare, Municipiul Ploiești, azi, are parte de doar 2 linii de tramvai și de troleibuz. Cum de s-a ajuns la asta? De ce „atunci” era importantă dezvoltarea sistemului de transport public electric iar cum „ nu mai este rentabilă ”?

Știm că nu exită fonduri, știm că se face tot posibilul ca tot ce vedem acum să fie menținut, însă de noi depinde să avem sau nu un sistem de transport public eficient, electric, modern și de lungă durată.

În anul 1989 existau 6 linii de tramvai, apoi, ușor-ușor, au fost distruse liniile ce mergeau către UZTEL. Acum, când este vizibilă dezvoltarea acelei zone ( blocuri noi și renovate, firme etc.), ar fi numai bună (re)electrificarea liniei, de această dată fiind realizată o linie de troleibuz din fostul traseu 104, actuală linie de autobuz.

Este cunoscut faptul că prin programul Uniunii Europene puteau fi accesate astfel de fonduri prin care ploieștenii și nu numai să beneficieze de transport public ecologic.

MUZEU

Transportul public din Ploiești datează din anul 1929, dar puține și recente sunt vehiculele păstrate. Forumul TransPloiești propune municipalității ploieștene, prin SC Transport Călători Express SA, să păstreze măcar câte un vehicul din cele ÎNCĂ prezente în parc.

Este vorba de mai multe vehicule, printre care tramvaiul LOHNER din fotografia de față, tramvaiul Timiș ( să fie adus din țară pentru că noi am păstrat unul singur, modificat în tramvai utilitar ), troleele ROCAR, Berliet și FBW ( despre care am discutat în prima ediție a revistei ), precum și autobuzele DAC și Ikarus ( vehicule care - ATENȚIE - încă mai circulă ).

De ce ar trebui să fie realizat un muzeu? Chiar este rentabil? DA, este rentabil. Avem locația / locațiile ( pot fi utilizate cele două depouri - Găgeni și Pod Înalt ), avem vehiculele. Tot ce ne mai trebuie este voința. Oameni din întreaga Europă vor veni deoarece aceste muzee sunt foarte căutate, un asemenea muzeu fiind cel din Viena. Fotografiile următoare spun totul ( sura galeriei foto: Forumul MetrouUșor ).

De asemenea, pot fi realizate cărți, reviste, pliante, vederi, precum și taxe de intrare și de fotografiere, dar și un traseu turistic cu vehiculele de epocă din care TCE-ul ar avea doar de câștigat.

RATP / TCE: PROIECTE DE MULT UITATE