ACTUAL RO
12
Ultima modificare a Constituţiei României a avut loc în 2003. Atunci, dezbaterile au fost destul de simple pentru că scopul principal al modificării a fost adaptarea instituţională care să facă posibilă aderarea României la NATO şi la Uniunea Europeană. Cele două obiective fiind asumate de întreaga clasă politică de la Bucureşti, s-a ajuns repede la un acord privind textul constituţional.
Astăzi datele sunt altele. În primul rând pentru că este vorba despre adaptarea textului fundamental redactat în anii ’90 la realităţile sociale, politice şi de securitate din 2013. Apoi pentru că, după criza politică din 2012, s-au descoperit disfuncţionalităţi în raportul dintre principalele instituţii ale statului – Parlament, Guvern, Preşedinţie, Curte Constituţională - şi ambiguităţi privind rolul fiecăreia dintre ele. Nu în ultimul rând, cu doi ani înainte de scrutinul prezidenţial, prin modificarea Constituţiei fiecare partid politic doreşte să îşi maximizeze avantajele vizate odată cu potenţiala alegere a candidatului propriu. La toate acestea se adaugă tensiunile interne din cadrul alianţei de guvernare, precum şi interesele Bisericii, o instituţie cu impact încă important asupra politicului în România.
Tot acest context a făcut ca în titlurile presei de la Bucureşti, dezbaterea constituţională să fie reflectată astfel: Discriminarea pentru orientarea sexuală interzisă în noua Constituţie. Amendamentul conform căruia familia pe căsătoria liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie, adoptat. Amendamentul privind Parlamentul unicameral respins. Comisia de revizuire nu a admis niciun amendament împotriva traseismului politic. PSD s-a abţinut. Solicităm reluarea votului pe amendamentul PNL împotriva treseismului parlamentar. Respingerea Parlamentului unicameral, cale spre boicotarea referendumului de la Constituţie. Amnesty, îngrijorată de amendamentul la Constituţie privind familia; poate duce la discriminare. Vom vota împotriva traseismului în noua Constituţie; ne-am înţeles în USL. Pe noua Constituţie preşedintele nu mai poate refuza un ministru la remaniere.
Hei-rup constituţional
Ce ne mai fac aleşii (pentru ei)
de Raluca RĂDUCANU