TIMPUL ROMÂNESC Summer 2013 | Page 10

Dunărea revărsată sau ce ne mai lipsea

SOCIAL

10

Se decide soarta

Roşiei Montana?

Inundaţii record în Europa

Pe data de 10 iunie, aproximativ 15.000 de persoane au fost evacuate în Magdeburg, în Germania de Est. Inundaţii de-a dreptul istorice care au afectat mai multe ţări din Europa Centrală, inclusiv Ungaria, unde Dunărea a atins în acele zile un nivel record, după AFP, citată de Hotnews. Furia apelor a afectat serios Germania, Austria, Slovacia, Cehia şi Elveţia şi a cauzat moartea a cel puţin 18 persoane, dintre care zece numai în Republica Cehă, provocând pagube estimate la mai multe miliarde de euro.

Odată cu creşterea nivelului Dunării, nivelul Elbei s-a mărit şi el, depăşindu-l pe cel record din 2002. Ca urmare, alţi 23.500 de oameni din Magdeburg şi zonele alăturate au fost rugaţi să işi părăsească locuinţele, pe toată perioada critică.

Potrivit presei germane, cancelarul Angela Merkel a avut o întâlnire de criză cu liderii landurilor pentru a discuta repartiţia costurilor inundaţiilor. De asemenea, conform declaraţiilor primarului Budapestei, Istvan Tarlos, situaţia din Ungaria a fost şi ea ţinută sub control, dar circa 1.400 de persoane au fost totuşi evacuate ca măsură de precauţie.

Roxana-Beatrice VOAIDEŞ

.Anul acesta pare a fi decisiv pentru proiectul aurifer cu cianuri de la Roșia Montană. Premierul Victor Ponta a pasat dosarul ministrului Dan Șova, responsabil pentru marile proiecte de investiţii. În versiunea iniţiatorului, RMSG (divizia românească a Gabriel Resources, companie canadiană cu rădăcini adânci în mai multe paradisuri fiscale), exploatarea minieră va aduce cu ea investiții de amploare, concretizabile în drumuri locale şi judeţene, case și școli. Costurile ar fi suportate de investitor, iar proprietățile ar rămâne comunităţii. De asemenea, compania şi-ar asuma într-o largă măsură alimentarea cu apă şi energie electrică, ca și reabilitarea mediului, inevitabil afectat. Finalmente, RMSG ar urma să extragă 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint în următorii 20 ani de la Roşia Montană, unde se estimează că s-ar găsi cele mai mari depozite aurifere din Uniunea Europeană.

Proiectul este însă contestat de o bună parte a localnici, în vreme ce altă parte îl susţine. ONG-uri și diverse asociații activiste se luptă de 15 ani pentru sistarea, fie şi temporară, a demarării proiectului. Conform Huffington Post, România va fi martora unei distopii de proporții ca urmare a acestei exploatări. Dacă va fi pus în practică, mineritul cu cianuri va lăsa în urmă la Roşia Montană un tablou ce reprezintă perfect consecințele catastrofale ale conivenţei între un guvern slab pregătit, corupt, locuitori blazaţi ai zonei și puterea unui pseudo-gigant economic mondial, cu origini „de carton”.

Andrei DANILOV