Tijdschrift voor innovatief hoger onderwijs nummer 1 - jaargang 1 - 2018 | Page 82

The Perfect Blend
leerstof . Mini-colleges werden tijdens de interviews met de lectoren bestempeld als een efficiënte oplossing om ( 1 ) een vinger aan de pols te houden en ( 2 ) in te spelen op complexe leerinhouden ( verdieping of verbreding ) of leerinhouden die studenten nog niet goed begrepen hebben ( herhaling ). Uit de focusgroepen en bevraging blijkt dat de meerderheid van de studenten de minicolleges als een meerwaarde beschouwt en dit zeker behouden wil zien blijven . Een getuigenis die dit illustreert : “ Je neemt de leerstof op eigen tempo door , maar je weet niet of je de hoofdzaken zeker hebt genoteerd of begrepen hebt maar dat wordt opgelost in de miniklassen .”
Voorbereidend in combinatie met oefenen en herhalen ( type 1 + 2 )
Bij type 2 vindt kennisontwikkeling plaats in het contactonderwijs en vindt het oefenen plaats in digitaal afstandsonderwijs . In slechts één van de 37 opleidingsonderdelen uit de steekproef was type 2 de hoofdvorm .
Type 1 gecombineerd met type 2 daarentegen is een design dat voorkomt in 39 % van de opleidingsonderdelen . In de praktijk betekent dit dat de kennisbasis en bijhorende ( reproductieve ) oefeningen aangeboden worden via leerpaden in de elektronische leeromgeving . Als alternatief wordt er in bepaalde opleidingsonderdelen geopteerd om externe ( betalende ) digitale leermodules te gebruiken . Tijdens het contactonderwijs is er in eerste instantie ruimte voor activerende leeractiviteiten zoals ( praktijk ) opdrachten , onderwijsleergesprekken en / of presentaties door studenten . De lector vervult voornamelijk de rol van facilitator van het leerproces en mentor . Verder zien we hier ook mini-colleges en / of colleges met gastsprekers terugkomen als een basiselement van het design .
Een concrete tip van een lector om de invulling van contact en digitaal afstandsonderwijs optimaal te benutten is om het leermateriaal te screenen en te classificeren volgens moeilijkheidsgraden : “ Bied eenvoudige leerinhouden en oefeningen aan in afstandsonderwijs en leerinhouden met een hogere moeilijkheidsgraad in contactonderwijs .” Op deze manier is er tijdens het contactonderwijs voldoende ruimte voor de complexe onderdelen van de leerstof en het maken van complexere oefeningen .
Evelyn Cloosen Expertisecentrum PXL-Onderwijsinnovatie
Opdrachten in het afstandsonderwijs zorgen ervoor dat studenten actief met de leerstof aan de slag gaan . Twee getuigenissen die dit illustreren : “ Door de taken die worden gegeven is dit goed verlopen . Als er geen taken waren denk ik dat veel studenten zoals mijzelf alles hadden laten liggen tot het einde .” En : “ Vaak word je gedwongen om jezelf meer inzicht te geven in de inhouden door correcte bronnen te gaan zoeken en dergelijke . Dat zijn dingen die je niet doet in een klassikale les .”
Uit de reactie van studenten blijkt dat studenten zich onzeker voelen over de manier waarop ze met BL aan de slag moeten gaan . Deze onzekerheid is het grootst bij studenten die voor de eerste keer in contact komen met BL . Het is aangewezen dat er voldoende sturing is van de lector of via software en vervolgens geleidelijk te verminderen , wanneer studenten zelf tot meer sturing in staat zijn ( Kirschner & Van Merriënboer , 2013 ; Vermunt , 2003 ).
Bijna ¼ van de 124 bevraagde studenten haalde onduidelijkheid over de leerdoelen en de examenleerstof aan als struikelpunt van BL . Dit komt onder meer tot uiting in de volgende uitspraken : “ We zien niet veel theorielessen wat een beetje onduidelijkheid schept over wat we moeten leren of niet .” En : “ De theorie is anders dan bij het traditioneel , we moeten zelf de theorie zoeken in de online materialen en toepassen , langs de ene kant is dit wel goed want zo onthoud je het gemakkelijker , maar langs de andere kant heb ik wel een beetje schrik dat ik niet alle theorie heb gezien .”
Nadrukkelijke verwijzingen naar de leerdoelen , niet enkel als inleiding van het digitale afstandsonderwijs maar ook expliciet opgenomen bij de leerinhouden , worden door de studenten als een meerwaarde bestempeld . Ten tweede is een duidelijke structuur essentieel . Leerpaden ingedeeld in kleinere overzichtelijke stappen kunnen de studenten helpen om door de bomen het bos te zien . Advanced organizers , oftewel schematische weergaves van de cursusstructuur en weekplanners helpen ook om meer duidelijkheid te scheppen . Ten derde geven studenten aan nood te hebben aan duidelijke instructies bij het online leermateriaal . “ Bekijk dit filmpje ” werd door een groep studenten aangehaald als voorbeeld van een onduidelijke instructie . Studenten willen vooraleer ze naar een
82