Flexibel afstandsonderwijs binnen de Lerarenopleiding Secundair Onderwijs
Het ontwerpteam was er zich van bewust dat het implementeren van flexibel afstandsonderwijs een mentaliteitswijziging bij lectoren en studenten met zich meebracht. Dit leidde tot de volgende ontwerpprincipes omtrent rollen en afspraken:
1) Tijdens het eerste contactmoment moet duidelijk worden gemaakt welke rol de student dient te vervullen en wat zij kunnen verwachten van de lectoren. Voorbeelden van zulke afspraken zijn: hoe vaak zal er feedback gegeven worden, wanneer kan de student de lector contacteren,…
2) Bij aanvang duidelijkheid scheppen over de inzetvereisten, namelijk het verwachte aantal uren dat een student gemiddeld dient te besteden aan de cursus.
3) Het afsprakenkader bij aanvang beschikbaar stellen in de digitale studieleidraad.
Voor studenten is het essentieel dat alle leermiddelen vlot toegankelijk zijn en gemakkelijk zijn in gebruik. Dit vertaalde zich in de onderstaande ontwerpprincipes van de elektronische leeromgeving:
4) De lesinhouden worden aangeboden via de elektronische leeromgeving
Lies Hamal
PXL-Education
Blackboard. In de leeromgeving werd er voor de drie ondersteunende opleidingsonderdelen eenzelfde knoppenstructuur, planning en opbouw van het leerpad gehanteerd om de gebruiksvriendelijkheid voor de studenten te verhogen. De opbouw van de leerpaden is gebaseerd op de OVUR-strategie( Van der Donck & Van Lanen, 2016):
Oriëntatie: Welke doelstellingen zijn er? Wat wordt er van mij verwacht?
Voorbereiden: Welke stappen moet ik volgen? Hoe ga ik te werk gaan? Inhoudelijk voorbereiden op het thema waarover het leerpad gaan.
Uitvoeren Een nieuw thema ontdekken aan de hand van een leerpad dat opgebouwd is uit divers leermateriaal( filmpjes, PowerPoints, cursustekst, oefeningen,…)
Reflectie Wat kan er beter? Wat kan er anders? Wat vind ik van het thema? Welke vragen heb ik nog?
FIGUUR 3. VISUELE SEMESTERPLANNING
39