TgH_Brands_SS24 | Page 7

COTTOVER
Made with Fairtrade Cotton

LÅT OSS BERÄTTA MER OM FAIRTRADE

Om Fairtrade skulle vi kunna berätta i oändlighet . Så fantastiskt är det och vi är glada över att Cottover får vara med och bidra . Kort kan Fairtrade beskrivas som en internationell certifiering av råvaror som odlas i länder med utbredd fattigdom . Certifieringen innebär att varan är producerad med hänsyn till högt ställda sociala , ekonomiska och miljömässiga krav . Men Fairtrade är så mycket mer och värnar alltid människan bakom produkten .
Ungefär en fjärdedel av världens arbetande befolkning är sysselsatta inom jordbruk , och det är inom den kategorin Fairtrade har sitt fokus . Bakom de produkter vi dagligen konsumerar finns människor som odlar och producerar varor som till exempel kaffe , bananer , vin och bomullen i kläderna vi bär . Olika kriterier är framtagna för odlare i kooperativ , anställda på plantager samt för olika råvaror . Samtliga kriterier har människan i fokus .
Schyssta villkor för alla
Alla människor har rätt till schyssta villkor på jobbet och i livet . Du , jag och alla andra . Ett viktigt led i Fairtrades arbete är att verka för att såväl odlare som anställda själva ska kunna ta sig ur fattigdomen och därmed förbättra sina arbets- och levnadsvillkor . Hjälp till självhjälp skulle man kunna säga .
Genom att odlarna går samman i Fairtrade-certifierade kooperativ så att de kan sälja sin bomull gemensamt , får de tillgång till en större internationell marknad med möjlighet till ökad försäljning . De får också ett minimipris för råvaran vilket fungerar som ett skyddsnät för odlaren när världsmarknadspriset är lågt .
Idag arbetar miljontals barn istället för att gå i skolan , på grund av att föräldrarnas inkomst helt enkelt inte räcker för att försörja familjen . Samtidigt vet vi att utbildning är en av de viktigaste faktorerna för att minska fattigdom . Genom högre inkomster kan barnen faktiskt få gå i skolan .
Försäljningen av råvaran genererar dessutom en premie till odlarna som ofta används till att bygga just skolor . Premien kan också användas för investeringar i verksamheten eller utvecklingsprojekt i lokalsamhället som till exempel hälsovård , utbildning , förbättrad infrastruktur och omställning till ekologisk odling .
Bomullspriserna har sjunkit kraftigt på världsmarknaden under de senaste årtiondena , idag är priset på bomull en tredjedel av vad det var 1980 . Det har lett till att odlare och anställda fått sämre möjligheter att försörja sig och sina familjer . Men Fairtrade gör skillnad , bland annat genom de minimipriser och premier vi beskrev tidigare . Fairtrade-premien kan med fördel användas till att investera i droppbevattning som sparar så mycket som upp till sjuttio procent av vattenåtgången .
Främst certifierar Fairtrade bomullsproduktion i Indien , där Cottovers bomull kommer ifrån . Bomull odlas där oftast i små familjejordbruk . Enskilda odlare kan inte bli Fairtrade-certifierade , endast kooperativ . Utöver minimipris och premie har Fairtrade också tydliga regler för hantering av kemikalier och kräver att hälsofrämjande åtgärder ska finnas för alla i kooperativet . Fairtrade-kriterierna uppmuntrar också till långsiktiga handelsrelationer som över tid säkrar försäljning och därmed inkomst .
För människa och miljö
Fairtrade och ekologiskt – är det samma sak ? Nej , det är det inte , även om de ofta hänger samman . Fairtrades huvudfokus är fattigdomsbekämpning och arbetsvillkor – det vill säga människan bakom produkten . Flera miljökrav ska också vara uppfyllda , exempelvis finns krav på effektiv vattenanvändning och förbud mot genetiskt modifierade organismer , GMO . Att odla ekologiskt har miljön i fokus men är ofta bättre även för odlaren då det innebär mindre användning av kemiska bekämpningsmedel .
En majoritet av de Fairtrade-certifierade bomullsodlarna är också ekologiskt certifierade . Det unika med Fairtrade-certifieringen är att den säkerställer att odlarna faktiskt får bättre betalt , vilket inte den ekologiska certifieringen garanterar . Genom en dubbelcertifiering – Fairtrade och ekologisk – täcks båda aspekterna in . All bomull i Cottovers kollektion är certifierad enligt både Fairtrade och GOTS vilket innebär att den är ekologisk . Endast det bästa är dock gott nog varför Cottover även är certifierad enligt Svanen och Oeko-Tex – helt enkelt för att täcka in så många hållbarhetsaspekter som möjligt genom hela produktionskedjan .
Den tuffa bomullsbranschen
Branschen för bomullsodlarna är tuff och miljontals småskaliga jordbrukare i länder med utbredd fattigdom är beroende av bomull för att försörja sig .
Bomullsblomman växer på buskar som trivs i torra klimat . I torra klimat är det av naturliga orsaker ont om vatten vilket skapar ett moment 22 då konventionell bomullsodling vanligtvis kräver stora mängder vatten . Utöver vatten krävs stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel . Som du förstår sliter konventionellt odlad bomull hårt på både människor och miljö .
7
Välj Fairtrade och gör skillnad
Om du ställer dig frågan varför du som konsument bör välja att köpa Fairtrade så är svaret att det är ett enkelt sätt för dig att göra skillnad för en annan människa . Genom att välja Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att förbättra arbets- och levnadsvillkor för dem som odlar och producerar varorna du dagligen konsumerar . Dessutom bidrar du till att fler barn får möjlighet att gå i skolan istället för att tvingas arbeta . Det tycker vi låter bra för framtiden !