test may 2013 | Page 43

5. Avslutningsord
Det här materialet har lyft fram hur lärare kan tolka och förstå kunskapskraven genom att analysera olika aspekter av dem. Detta är ett arbete som lärare utför både systematiskt och intuitivt när de gör bedömningar av elevers kunskaper.
Det kommer aldrig att vara möjligt att en gång för alla slå fast exakt vilka kunskaper eller prestationer som krävs för att motsvara ett specifikt värdeord. Vad innebär det till exempel egentligen att genomföra enkla muntliga redogörelser? Det skulle kräva en beskrivning av alla upptänkliga situationer som kan uppstå, och likaså en beskrivning av alla möjliga elevprestationer för att entydigt kunna besvara den frågan.
Vad man däremot kan göra är att försöka ringa in vilka bedömningsaspekter som man kan utgå från i bedömningen. I detta arbete är samtal kollegor emellan centralt. När lärare gör systematiska analyser av kunskapskraven och därefter diskuterar dem inom professionen blir det möjligt att utveckla en större samsyn och ett gemensamt språk för att beskriva kunskapsnivåer och prestationer.
Det är inte ett arbete som kan utföras centralt för att därefter överlämnas till de verksamma lärarna. Skolverket utfärdar kunskapskraven och erbjuder därefter olika slags stöd för att arbeta vidare med dem. Men det är lärarna som gör bedömningarna i praktiken. Deras kunskap om styrdokumenten, eleverna och om undervisningens faktiska innehåll är det som ytterst kan göra bedömningen säker och rättvis.
Material från Skolverket som kan vara till hjälp vid bedömningar: www. skolverket. se / forskola-och-skola / grundskoleutbildning / laroplaner / grundskolan / laroplan-for-grundskolan
www. skolverket. se / prov-och-bedomning
Kommentarmaterial till kuNSKApskraven i sveNSKA och sveNSKA som andraspråk 43