tercumeodasi.org Şubat 2017 | Page 11

Nükleer bir saldırıda ne yapmalı? - 1

Tercüme Odası Şubat 2017 11

Birçok insanın nükleer tehditlerin gölgesinde yaşadığı Soğuk Savaş yıllar önce bitti. Ancak küresel siyaset istikrarlı olmanın çok uzağında, nükleer bir saldırı hala gerçek bir tehdit olarak sürüyor.

"İnsanlık tarihinde yankılanan en kalıcı ses, savaş tamtamlarının sesidir." Arthur Koestler.

Nükleer silahlar var olduğu sürece tehlike de her zaman var olacaktır.

Nükleer savaşta hayatta kalmak mümkün mü? Sadece tahminler mevcut; bazıları 'evet', bazıları 'hayır' diyor. Yüzlerce modern termonükleer silah bulunduğunu, en etkili olanlarının 1945'te Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarından binlerce kez daha güçlü olduğunu aklınızda tutun. Bu nükleer silahlar aynı anda ateşlendiğinde ne olacağını tam olarak tahmin etmemiz güç. Bazıları için, özellikle kalabalık nüfuslu merkezlerde yaşayanlar için bu yazıda bahsedilen konular boşuna bir çaba gibi görünebilir. Eğer birileri hayatta kalacaksa, bunlar zihinsel ve lojistik açıdan böyle bir olaya hazırlıklı olan ve stratejik öneme sahip olmayan ücra bölgelerde yaşayanlar olacaktır.

1. Önceden Hazır Olmak

1.1. Plan yapın. Eğer bir nükleer saldırı olursa, dışarıda yiyecek bulmaya çalışmak güvenli olmayacaktır. En az 48 saat, tercihen daha uzun süre güvenli bir yerde kalmalısınız. Yiyecek ve tıbbi malzemelerin elinizin altında bulunması sizi rahatlatacak ve diğer yaşamsal ihtiyaçlara odaklanmanıza izin verecektir.

1.2. Bozulmaya karşı dayanıklı yiyecekler ve su depolayın. Bol karbonhidrat içeren gıdaları seçin ve serin, kuru bir yerde saklayın.

Pirinç

Un

Fasulyeler

Şeker

Bal

Makarna

Süt tozu

Kurutulmuş meyveler ve sebzeler

1.3. İletişim için hazırlık yapın. Bilgi alabilmenin yanı sıra başkalarına durumunuzu bildirebilmek hayati önem taşıyabilir. İhtiyaç duyabileceğiniz şeyler:

Bir radyo: Krank veya güneş enerjisiyle çalışan bir radyo edinmeye çalışın. Pilli bir radyonuz varsa yedek piller bulundurduğunuzdan emin olun.

Bir düdük: Yardım istemek için kullanabilirsiniz.

1.4. İlk yardım malzemeleri edinin: Birkaç tıbbi malzemeye sahip olmak, hayat ve ölüm arasındaki fark olabilir.

Bir ilk yardım seti satın alabilir veya kendiniz hazırlayabilirsiniz: Steril gazlı bez ve bandajlar, antibiyotik merhem, lateks eldiven, makas, cımbız, termometre.

İlk yardım bilginiz yoksa bir ilk yardım talimat kitapçığı edinin. Yaraları sarmak, kalp masajı uygulamak ve yanık tedavisi hakkında bilgi sahibi olmasınız.

Bir ilaç kullanıyorsanız, küçük bir acil durum stoğu yapın.

Nükleer Saldırıya Karşı Planlama Rehberi (2010), ABD Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA) ve How to Survive a Nuclear Attack, WikiHow'dan derlenmiştir.