tercumeodasi.org Ocak 2017 | Page 6

Bu makale 04.01.2017 tarihinde Russia Today (RT) tarafından "1917 and its lessons for 2017: Learning from Lenin" başlığı ile yayınlanmıştır.

TÜRKİYE-İRAN REKABETİNDE

SAVAŞ RİSKİ

Bu makale 13.12.2016 tarihinde International Crisis Group tarafından "Turkey and Iran: Bitter Friends, Bosom Rivals" başlığı ile yayınlanmıştır.

Günümüzde Türkiye ve İran arasındaki jeostratejik rekabet, eski bir iktidar mücadelesinin en yeni tekrarı ancak, birbirlerinin Irak'taki ve Suriye'deki hareketlerini dikkatle izledikleri, vekil örgütlerini hazır hale getirdikleri ve Türkiye'nin doğrudan askeri varlığını artırmaya hazırlandığı mevcut durum gittikçe endişe verici bir şekilde farklı. Güçlerini nasıl kullanacakları, kimlerle yan yana gelecekleri, farklılıklarının üstesinden gelip gelemeyecekleri sadece kendileri için değil, komşuları ve Orta Doğu'da çıkarı olan diğer ülkeler için de son derece önemli.

Bölgedeki anlaşmazlıklar kötüye gittikçe, gelecek daha öngörülemez hale gelir ve hiçbir aktör kendisini potansiyel zarardan izole edemez. Bugünün baştan çıkarıcı fırsatları yarının boğucu tuzakları olabilir. Belirsiz bir geleceğe daha fazla sürüklenmelerine izin vermemek, aralarındaki tüm çatışmalar çözülmese de, en azından genel gerginliği azaltmaya yardımcı olacak kritik bir gidişat düzeltmesini kabul etmek; imkanlara, olgunluğa ve barış içinde uzun bir geçmişe sahip iki ülkenin amacı olmalıdır.

Gerginliğin artmasında ne ABD'nin ne de Rusya'nın çıkarı vardır. ABD ve Rusya, gerginliğin tırmanmasını önleyecek adımlar atmaları için müttefiklerine baskı yaparak, bu iki bölgesel güce ve çelişen üstünlük hırsların karşı uyumlu, destekleyici bir yaklaşım benimsemelidir.

Özetle, Türkiye ve İran'ın, ilişkilerini sağlamlaştırıp, bölgede yükselen alevleri azaltmaya başlayabilecek bir dinamiği harekete geçirmeleri gerekiyor. Bu, karşılıklı ödünler vermeyi ve güven artırıcı adımlar atmayı gerektirir ancak iki tarafın da çıkarlarını, son derece istikrarsız ve öngörülemeyen statükonun devamından, daha kötüsü, gerilimin tırmanması ve doğrudan askeri çatışmadan çok daha iyi korur.

www.tercumeodasi.org