Robotiikan käyttöönotto ja hyödyntäminen pk-yrityksissä
Robotiikan hyödyntäminen teollisessa tuotannossa on yleistynyt vauhdilla ja uusia sovelluskohteita löytyy jatkuvasti lisää . Suomessa robotiikan käytössä on vielä paljon hyödyntämättömiä mahdollisuuksia ja vaikka Suomesta löytyykin paljon robotiikan osaamista , niin kansainvälisesti olemme kuitenkin jäljessä robotiikan hyödyntämisessä . Suurimpia hyödyntäjiä ovat auto- ja konepajateollisuus . Yksi syy robotiikan hitaalle yleistymiselle voikin olla kansallisten teollisuuden alojen perinteet , jotka ovat mm . metsä- , paperi- ja metalliteollisuudessa . Tästä huolimatta Suomessa on hyvin paljon toimijoita ja potentiaalia uusille toimijoille , jotka voisivat robotiikkaa ottaa käyttöön . Tämän vuoksi onkin oleellista , että robotiikan osaamista kasvatetaan ja käyttöönottomahdollisuuksia edistetään .
Automatisoimalla toimintoja ja lisäämällä robotiikan käyttöä voidaan parantaa pk-yritysten kannattavuutta ja liiketoimintamahdollisuuksia samalla työllisyyttä sekä työhyvinvointia kehittäen . Hanketta valmisteltaessa ja hankkeen alussa selvitettiin Keski-Suomen yritysten tarpeita automaation ja robotiikan hyödyntämiselle . Palautteen perusteella voitiin todeta , että robotiikan käyttöönottoa tukevalle toiminnalle on kysyntää .
Robotiikan käyttöönotto ja hyödyntäminen pk-yrityksessä vaatii erikoisosaamista . Jos pk-yrityksissä ei tunnisteta robotiikan mahdollisuuksia oman toiminnan kehittämisessä , ei uusia ratkaisuja osata lähteä kokeilemaan . Robotiikkainvestoinnit ovat usein suuria , eikä niitä tehdä , ellei voida olla täysin varmoja niiden toimivuudesta sekä taloudellisista ja tuotannollisista hyödyistä . Usein ei myöskään osata arvioida , kuinka suuren työpanoksen kokonaisuus vaatii . Edellä mainituista syistä johtuen kynnys robotiikan hyödyntämiseen on edelleen korkea , vaikkakin sen voidaan havaita hieman madaltuneen .
Jotta yritykset pääsisivät käyttöönottamaan robotiikkaa , tulisi heillä olla taho , jonka kanssa robotiikkaa voisi testata ja pilotoida matalalla kynnyksellä ilman suuria investointeja ja joka toimisi puolueettomasti laitetoimittajien ja yritysten kanssa yhteistyössä . Robots on Road -projekti perustettiin vastaamaan tähän tarpeeseen .
-Juho Riekkinen , projektipäällikkö , Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Yksikönjohtajan kiitokset
Robots on Road – projektissa tehdyn kehitystyön vaikuttavuus alueen yrityksissä on ollut yksi parhaista mitä olen tämän työni puitteissa nähnyt . Työ on herättänyt runsaasti mielenkiintoa muissakin kuin projektissa mukana olleissa toimijoissa . Olen saanut ilokseni vastailla tiedusteluihin yhteistyömahdollisuuksista , joita projektin piloteista tehdyt videot ovat inspiroineet . Kaukaisin yhteistyöaloite lienee tullut Kiinan Shanghaista asti . Projektin toteuttaneet JAMKin asiantuntijat ovat tehneet erinomaista työtä yhdessä mukana olevien yritysten kanssa . Projektissa on luotu Keski-Suomeen vankka osaamispohja , jonka päälle tulevaisuuden robotiikkaosaaminen on hyvä rakentaa . Kiitos kaikille tämän työn tehneille aina projektin rahoituksen hakemisesta lähtien - työ jatkuu !
-Pasi Raiskinmäki , yskikönjohtaja , teknologiayksikkö , Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Robots on Road 5