Teollisen tuotannon robotiikkaa 15.9.2021 | Page 34

Robotiikka tuotannon tehostamisessa

Robotiikka tuotannon tehostamisessa

Juho Riekkinen
Projektin tarkoituksena ei ollut ainoastaan luoda, vaan myös pilotoida Robotics by JAMK-konseptia. Koska yritysten kanssa yhteistyössä tehtävä robotiikan testaus- ja pilotointitoiminta tulee olemaan hyvin merkittävä osa konseptin tarkoitusta, oli oleellista pilotoida konseptia toteuttamalla yritysten tarpeisiin määriteltyjä pilotteja. Pilottikohteiden valinnassa pyrittiin kiinnittämään huomiota mm. tuotannon tehostamiseen, työhyvinvoinnin parantamiseen, osaamisen kasvattamiseen, yhteistyöverkostojen hyödyntämiseen ja oppilaitosyhteistyöhön.
Yritysten kanssa käydyn vuoropuhelun ja projektihenkilöstön asiantuntijoiden perusteella robotiikan nähtiin kehittävän yrityksen toimintaa useilla tavoilla. Myös haasteita sen hyödyntämiselle löydettiin etenkin tietyillä teollisuudenaloilla.
Tarpeet ja mahdollisuudet koettiin hyvin samantyylisinä alasta riippumatta. Tuottavuuden parantaminen on ollut perinteisesti yksi suurimmista syistä teollisuusrobotiikan käyttöönotolle. Teollisuusrobottisovelluksissa tuottavuuden optimointi on kuitenkin olennaista, jotta voidaan kasvattaa tuotantokapasiteettia, käyttöastetta ja sitä kautta tuotantovolyymiä. Tuotannon simulointi on luonut ja tulee tulevaisuudessa yhä enemmän luomaan uusia mahdollisuuksia mm. investoinnin hyötyjen todentamiseen, tuotannon ongelmien ennakointiin ja käyttöönoton vauhdittamiseen pienentäen pk-yritysten investointiriskejä.
Toinen oleellinen tekijä tuottavuuden ja tuotannon optimoinnissa on tasalaatuisuus. Jotta tuotantovolyymejä voidaan kasvattaa samalla edistäen tuotteen tasalaatuisuutta ja työolosuhteita, tulee myös laaduntarkkailua automatisoida. Automatisointia tulee tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tuotantoa, jottei virheelliset osakokoonpanot tai materiaalit päädy lopputuotteeseen. Myös materiaalikuluja voidaan optimoida. Lopputuotteen laaduntarkkailu on myös oleellinen osa kokonaisuutta, mutta tuotannon optimoinnin kannalta se voi olla myöhäistä. Automaattisessa laadunvalvonnassa etenkin uudet tekoälypohjaiset konenäköratkaisut, tarkempi kameratekniikka, 3D-konenäön yleistyminen sekä esimerkiksi yhteistyörobotiikan hyödyntäminen mittalaitteiden asemointiin tuovat uusia mielenkiintoisia mahdollisuuksia.
Työolosuhteiden ja työturvallisuuden edistäminen nähdään erityisen tärkeänä osana liiketoimintaa ja teollisuusympäristöjä. Työympäristöt eivät vaikuta ainoastaan työturvallisuuteen, vaan olennaisesti työn mielekkyyteen ja yrityksen vetovoimaisuuteen työnantajana. Vaikutukset ulottuvat myös tuottavuuteen ja liiketoiminnan kannattavuuteen. Usein tuotantotiloissa tehdään monotonisia, raskaita tai jopa vaarallisia työvaiheita, joiden automatisointitarve koetaan merkittäväksi. Robotiikan odotetaan toisaalta toimivan eräänlaisena työkaluna tai apuvälineenä, jonka kanssa tuotantoprosesseja tehdään yhteistyössä. Edelleen kuitenkin koetaan myös tarvetta suuremmille käsittelykapasiteeteille ja nopeuksille, jolloin tarvitaan perinteistä teollisuusrobotiikkaa. Myös silmämääräisesti tehtävät laadunvalvontatehtävät voivat olla henkisesti ja fyysisesti hyvin vaativia, jolloin edellä mainitut uudet konenäön ja robotiikan teknologiat voivat tuoda toivottua tasalaatuisuuden ja työhyvinvoinnin kombinaatiota tuotantoon. Näiden mahdollisuuksien hyödyntäminen vaatii myös yrityksiltä kannustavaa kulttuuria, työntekijöiltä so-
18 Robots on Road