Teollisen tuotannon robotiikkaa 15.9.2021 | Page 19

peutumista ja uudenlaista ajattelumallia , jossa nähdään ennemmin mahdollisuudet pelkojen sijaan . Yhteisiin tavoitteisiin on sitouduttava niin organisaatioiden sisäisesti kuin ulkoisestikin .
Ympäristö- ja tuotanto-olosuhteet vaikuttavat lisäksi merkittävästi robottiteknologioiden soveltuvuuteen kyseisessä ympäristössä . Etenkin rakennustuoteteollisuudessa ja useissa muissakin tuotantoympäristöissä on materiaaleja , tuotteita , tuotevariaatioita ja tiloja , joihin robotiikan tulisi mukautua . Toisin sanoen uudet tuotanto-olosuhteet tulisi suunnitella niin , että ne on huomioitu hyödynnettäväksi mahdollisimman hyvin uusille robottiteknologioille . Hyödynnettävien robottiteknologioiden tulee pystyä toimimaan tuotantotilassa , mutta myös mukautumaan tuotannon vaihteluun ( mm . kapasiteetti ja käyttöaste ) ja uusiin tuotevariaatioihin .
Robotiikan soveltaminen uusiin kohteisiin vaatii erityisosaamista
Tästä päästäänkin haasteisiin , joita robotiikan käyttöönotolle nykyään koetaan . Jotta uusia robottiteknologioita on mahdollista hyödyntää ja käyttöönottaa , tulee tietää etenkin niiden käyttömahdollisuudet ja -rajoitteet . Kuten edellä mainittiin , robotiikasta on saatavissa suuria hyötyjä tuotantoon ja sen optimointiin . Ne eivät kuitenkaan sovellu jokaiseen ympäristöön tai niistä ei saada kaikkea hyötyä irti puutteellisella suunnittelulla , joka voi aiheuttaa jopa ennakkoluuloja ja negatiivisuutta kyseistä teknologiaa kohtaan . Tiedottaminen , osaamisen kasvattaminen ja positiivinen ilmapiiri yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi robotiikan avulla on siis oleellista .
Jotta robotti-investoinnista voidaan saada kaikki hyöty irti ja se voidaan ottaa käyttöön uusiin sovelluskohteisiin , vaaditaan asiantuntijuutta niin itse sovelluskohteesta kuin robottiteknologiasta . Molempien osalta vaaditaan usein vielä asiantuntemusta turvallisuudesta , mekaniikkasuunnittelusta , sähkö- ja automaatiosuunnittelusta , käytettävyydestä sekä robotin ohjelmoinnista ja lisälaitteista . Toisin sanoen robotin soveltaminen uusiin kohteisiin vaatii usein erityisosaamista , jota ei yrityksellä ole käytettävissä . Tämänkaltaisten projektien toteuttaminen tarkoittaa usein suurta työmäärää ja riskejä , joihin järjestelmäintegraattoritkaan eivät välttämättä ole halukkaita sitoutumaan . Myös robotti-investointeja tehtäessä tulisi yhä enemmän kiinnittää huomiota teknologian laajennettavuuteen ja mukautuvuuteen .
Kun kysyttiin JAMKin roolia robotiikan käyttöönottamisessa ja tuotannon tehostamisessa yritykset kokivat , että tulisi olla jokin foorumi tai paikka , johon olla yhteydessä , kun tarvitaan konsultaatiota tai apua robotiikan käyttöönottamiseen . Etenkin tietämys ja mahdollisuus testata ja pilotoida uusimpia teknologioita koettiin tarpeelliseksi . Myös nämä testaus- ja pilotointipalvelut tulisi olla mahdollisimman matalalla kynnyksellä tavoitettavissa ja selkeästi tuotteistettu . Lisäksi yhteistyöverkosto , kattaen muut loppukäyttäjät , järjestelmäintegraattorit , laitetoimittajat , opiskelijat ja asiantuntijat , tulisi olla saavutettavissa tämän tahon kautta . Toisin sanoen Keski-Suomen alueelle kaivattiin robotiikan osaamiskeskittymää ja yhteistyöverkostoa , jonka luonnollisena keskuksena JAMK toimisi .
Voidaan siis todeta , että robotiikan käyttöönottamiselle on tarvetta . Mahdollisuuksista ja rajoituksista tulee olla saatavilla sekä tietoa että osaamista . Jokainen sovelluskohde vaatii erityisosaamista tavalla tai toisella . Osaan kohteista robotiikkaa ei voida tai edes haluta hyödyntää ( esimerkiksi mielekkäät ja luovat työvaiheet ). On tärkeää , että yrityksillä on positiivinen kulttuuri robotiikan hyödyntämiselle ja osaava henkilöstö tunnistamaan sopivia sovelluskohteita .
Robots on Road 19