Teollisen tuotannon robotiikkaa 15.9.2021 | Page 12

Testaus- ja pilotointiympäristöt pilotointien tukena

Testaus- ja pilotointiympäristöt pilotointien tukena

Juho Riekkinen
Merkittävä osa Robotics by JAMKin konseptia ovat ajantasaiset testaus- ja pilotointiympäristöt . Oleellista on , että pk-yrityksillä ja muilla robotiikan käyttöönottoa suunnittelevilla on matalalla kynnyksellä käytettävissä laitteistoja , joita heidän sovelluskohteisiinsa voisi hyödyntää . Etenkin ennen investointipäätöstä on tärkeää varmistua teknologian soveltuvuudesta riskienhallintaa ajatellen . Investoinnit voivat olla pk-yrityksille merkittäviä ja takaisinmaksuaika , sekä vaikutukset esimerkiksi työhyvinvointiin on syytä huomioida ja suunnitella huolellisesti .
Projektissa toteutettiin erillinen investointiosuus , jonka tarkoituksena oli toteuttaa kyseiset ympäristöt yritysten tarpeiden mukaisesti . Testaus- ja pilotointiympäristöt kattavat projektissa hankittujen ympäristöjen lisäksi myös aiemmin JAMKille hankittuja robotiikan ja konenäön laitteistoja , sekä ohjelmistoja . Uudet investoinnit siis suunniteltiin ja toteutettiin huomioiden jo olemassa olevat ympäristöt . Investoinnit koostuivat neljästä isommasta ympäristöstä , joiden lisäksi toteutettiin pienempiä laite- ja tarvikehankintoja tarpeiden mukaisesti . Neljä toteutettua ympäristöä olivat kaksikätinen yhteistyörobotti ( kaksi erillistä nivelvartta ), mobiilirobotti , SCA- RA-robottisolu ja suuren kapasiteetin yhteistoiminnallinen teollisuusrobottisolu . Pienemmät hankinnat kattoivat testaus- ja pilotointiympäristöjä , sekä pilotointeja tukevia laitteita , tarvikkeita ja ohjelmistoja , kuten konenäkölaitteita , robotin tarttujia , kiinteitä ja liikuteltavia työtasoja ja jalustoja roboteille , sekä antureita ja toimilaitteita pilottien tarpeiden mukaisesti . Myös JAMKin 3D-tulostusympäristöjä hyödynnettiin etenkin pilotointien yhteydessä aktiivisesti mm . robotin työkalujen osien ja jigien tulostamiseen . Lisäksi projektin myötä JAMKille aloitettiin ottamaan käyttöön kalustonhallintajärjestelmää , jonka avulla voidaan pitää yllä kalustotietoja , sekä varmistaa että esimerkiksi pilotoinnissa tarvittava laitteisto on saatavilla . Ohessa on esitelty merkittävimpiä investointeja .
Kuva 2 : Kuvassa ABB : n toimittamassa SCARA-robottisolussa käynnissä kappaleen konenäköavusteinen paikoittaminen täryerottimelta . SCARArobotilla pystytään nopeutta vaativiin ” pick & place ” -sovelluksiin . Kyseisen robottisolun vaatimuksena oli myös automatisoitava poiminta täryerottimen ja konenäön avulla , jolloin voidaan testata kuinka ko . tekniikka soveltuu erilaisille kappaleille .
12 Robots on Road