Telmih Dergisi 1. Sayı Şiir, Hikaye, Makale, Fotoğraf | Page 33

çok daha zordur şüphesiz. Ona rağmen bütün yazı arkadaşlarıyla birlikte sürekli dergi( ler) için uğraşmışlar emek vermişler. Sayamayacağımız sayıda çok dergi var, inşallah sizinki iyi olur, kaliteli olur, sürekli olur.
TALAT ÖZER: Zarifoğlu yaşasaydı Telmih için neler söylerdi, Telmih’ in çizgisinin nasıl olmasını isterdi?
AHMET ZARİFOĞLU: Telmih okuyucuları için biraz alıntılar yapalım Zarifoğlu’ ndan:“ Bir derginin gözü kapalı bağlısı olup, diğerlerini kötüleyenlerden olmayın. Yani mesela Maveracı olmayın. Maveracı diye bir şey yok. Mavera Müslüman dergilerden sadece bir tanesidir... İslamî gayret içerisinde olan bütün hareketleri izleyin... Tarih bilginiz iyi olsun, son devir tarihimizi iyi özümseyin. En azından son yüz yılı..”“ Kurtuluşu bütün dünya Müslümanları için düşünelim. O zaman İslam’ a hizmet için kümelenmiş grupların, değişik tarzda yürümelerine rağmen, yan yana olduklarını göreceğiz.”“ Evinizde, giyiminizde, mektubunuzda, işinizde, sözünüzde, namazınızda, duanızda, secdenizde, orucunuzda, insanlara ve hayvanlara muamelelerinizde hep güzel olun.”“(...) Kısaca söylemek gerekirse iddialı olmadan, kendinizi zorlamadan, duygularınızın düsturlarımız içinde tabii akışına uyarak ve söyleyeceklerimizi açık açık söyleyerek yazın.”
TALAT ÖZER: Babanızın sinema ve televizyon ve tiyatro anlayışı nasıldı?
AHMET ZARİFOĞLU: Televizyona hep soğuk davranırdı. Ahmak kutusu derdi. Anneme‘ keşke bize ait özel kanallarımız olsaydı’ dermiş. Biz dört kardeşe akşam dokuza kadar izin verirdi izlememize. Dokuzda yatağa girerdik.. bazen çok ısrar ederdik biraz daha kalalım biraz daha izleyelim derdik ama neredeyse hiç müsamaha gösterdiğini hatırlamıyorum. Tiyatroya, sinemaya gidip izler miydi hiç bilemiyorum ama senaryo yazıyordu. Şu an kapalı olan Ajans 1400’ ün kurucuları arasındaydı Ahmet Bayazıt’ larla, oraya da sık sık giderdi, reklam senaryoları yazdığını biliyorum, tiyatro eseri sayılabilecek eserleri de var. Saydığınız mecraların çok kuvvetli silahlar olduğunun farkındaydı ama o yönde çok fazla üretimi olmadı. İzlediği, sevdiği filmler veya tiyatro eserleri nedir açıkçası bilemiyorum. Yerli televizyona ulaştık çok şükür fakat yerli sinema yerli tiyatro maalesef hala çok zayıf. Bu anlamda yerliliğe, bizim olan’ a çok önem verirdi.
TALAT ÖZER: Sürekli okuduğu yazarlar var mıydı ve niçin ve neden okurdu?
AHMET ZARİFOĞLU: Tahmin ettiğimiz kadar iyi bir okur değildi.‘ Bestseller’ bir okuyucu değildi diyelim daha doğru olur bu. Mesela“ Bir İslam ilmihâli edinin, varlığınızın tek amacını oradaki bilgileri edinmek ve işlemek bilerek okuyun...” demiş. İlmihâl ile birlikte dua kitapları, Fuzuli, Mevlana, Yunus Emre, Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Rasim Özdenören ve isimlerini çoğumuzun bildiği kişileri( iyi) okumamızı tavsiye eder. Batı dünyasının da eserlerinden haberdar olmamızı önemser elbette. Ehli takva olup, Ehli secde olup insan her şeyi okuyabilir okumalıdır. Kütüphanede bazı kitaplara rastlıyorum, ismini ilk defa duyduğum bir zât mesela.. sayfaları sonuna kadar satır satır çizilmiş, notlar alınmış, o kitap babamı başka kitaplara götürmüş.. Eşrefoğlu Rumî, Risalei Kuşeyrî ve Kudsî hadisleri okumayı tavsiye eder.
TALAT ÖZER: Bir babanın edep yolculuğundaki çocuklarına nasihati ne yönde olmuştur?
AHMET ZARİFOĞLU: Vereceğim örnek için özür dilerim sizden ama iyi bir örnek ola-
TELMİH | 31 | SAYI: 1 YIL: 1