gezegenin iç yapısından geldiği düşünülen parlak kısımlar ve dönen gaz katmanları oldukça net bir biçimde görünüyor . Ayrıca Jüpiter ’ in o meşhur fırtınasında da parlaklık farklılıkları gözlenmekte . Bu durum uzmanlara göre Jüpiter yüzeyinde kimi yükseltilerin bulunduğunu düşündürüyor . Özellikle sürekli farklı hızlarda dönen gaz katmanlara sahip olan Jüpiter ’ in bu kadar net fotoğrafının çekilebilmesi , ilerleyen zamanlarda yapılabilecek gözlemler konusunda gökbilimcileri oldukça heyecanlandırmış durumda .
Jüpiter gözleminin ardında Webb , bu kez de gözlerini Satürn ’ ün en büyük uydusu Titan ’ a çevirdi . Titan , ilginç bir gökcismidir . Üzerindeki olağanüstü basınç sebebiyle güneş sistemimizin uzak diyarlarındaki bu uydu yüzeyinde Metan sıvı hâlde bulunabilir . Metan okyanusları , bulutları ve yağmurları , azot dolu bir hava ... Dünya ’ ya kimi bakımlardan hem çok benzeyen hem de hiç benzemeyen Titan ’ ı araştırmak , özellikle astrobiyoloji çalışmaları bakımından önemli . Dünya ’ da yaşamın okyanusların derinliklerinde bulunan termal bacaların etrafında geliştiği düşünülüyor ve biz suyu çözücü olarak kullanan karbon bazlı canlılarız . Fakat hayat , bir tek bizim Dünya ’ da gözlemlediğimiz bir evrimsel süreçten geçmemiş olabilir . Titan ’ da su yerine metanı çözücü olarak kullanan ve oradaki yerbilimsel koşullara ayak uyduran Dünya dışı canlılar bulunuyor olabilir . Webb ’ in kasım ayında edindiği Titan görüntüsünde metan bulutları ve metan gölleri çok net bir şekilde görünüyor .
James Webb Uzay Teleskobu daha göreve başladığı yıldan itibaren gökbilimin çehresini değiştirdi . Üstelik henüz gerçek anlamıyla salt akademik veriler almaya başlamadan ... Görünüşe bakılırsa Webb , gözleriyle kozmosu gözlemledikçe , gökbilim için heyecan dolu ve insanlığın evreni algılama konusundaki ufkunu yeni şafaklara taşıyacak yıllar bizleri bekliyor .
Kaynaklar :
Jüpiter
NASA James Webb Uzay Teleskobu Derin Alan basın duyurusu :
Şu ana kadar keşfedilmiş en yaşlı gökada ile ilgili çalışmanın akademik makalesi : Steven L . Finkelstein et al . 2022 . A Long Time Ago in a Galaxy Far , Far Away : A Candidate z ~ 14 Galaxy in Early JWST CEERS Imaging . ApJ , in press ; arXiv : 2207.12474
NASA James Webb Uzay Teleskobu ötegezegen spektrumları basın duyurusu :
NASA James Webb Uzay Teleskobu Jüpiter fotoğrafı basın duyurusu :
NASA James Webb Uzay Teleskobu Titan fotoğrafı basın duyurusu :
21