TED Meşale Dergisi 35. Sayı | Page 47

Söz konusu kulüp ve derneklerin tümü Türkiye Mağaracılık Federasyonunu oluşturuyor . Federasyon mağaracılık faaliyetlerinin organizasyonunu yapmanın yanı sıra mağaraların korunması , mağara ve mağaracılarla ilgili envanter çalışması , eğitim ve araştırma standartlarının oluşturulması ve mağara kurtarma çalışmalarına yönelik faaliyetlerde bulunuyor .
Mağaraların oluşum ve klimatik özellikleri kullanım alanlarını da belirleyen etkenler . Günümüzde mağaralar yaygın olarak turizm , soğuk hava deposu , kültür mantarcılığı , hayvansal ürünlerin olgunlaştırılması ve korunması , askerî amaçlarla korunak , mineral çıkarımı , yeraltı suyu havzalarının belirlenmesi ve yüzeye çıkarılması , bölgesel jeolojik , hidrolojik ve antropolojik gibi özelliklerin tespiti alanları için kullanılıyor .
Turizme açık mağaralar
Ülkemizde yerli ve yabancı mağaracı gruplarının inceleyerek belgelendirdiği mağara sayısı 800 civarında . 30 ’ un üzerinde mağara turizme açılırken bunların dışında yalnızca uygun ekipmanla rehber eşliğinde girilebilecek özel ilgi gruplarına yönelik çok sayıda mağara bulunuyor . Ayrıca çeşitli bölgelerde sadece profesyonel ekiplerin girebileceği mağaralar da söz konusu .
Turistik yönüyle bilinen mağaralardan belki de en bilineni Antalya ’ daki Karain Mağarası . Alt Yontma Taş Çağından başlayarak Klasik Çağa kadar insanların kullandığı bir mağara olan Karain ’ deki kazılarda elde edilen arkeolojik buluntular Antalya Müzesi ile mağara yakınında bulunan Karain Müzesinde sergileniyor . Turistik ziyaretlerin yapıldığı bir başka ünlü mağara da yine Antalya ’ da yer alan Damlataş Mağarası . Çok sayıda sarkıt ve dikitin yer aldığı mağara görsel zenginliği bakımından yoğun ilgi görüyor . Benzer mağaralardan biri de Burdur ’ daki İnsuyu Mağarası . Antalya-Burdur karayolu üzerinde , Burdur ’ a 13 kilometre uzaklıkta bulunan mağara ülkemizde turizme açılan ilk mağaralardan . Karstik yapının erimesi sonucu ortaya çıkan sarkıt ve dikitleriyle dikkat çeken mağaranın içindeki su karbonatlı maden suyu özelliğinde . Antalya ’ daki Dim , Mersin ’ deki Narlıkuyu Mağaraları da benzer özellikler taşıyor .
Turizme açık olan mağaralar arasında ayrıca Ağrı ’ da Buz , Antalya ’ da Yalandünya ve Zeytintaşı ; Bartın ’ da Gürcüoluk ; Bursa ’ da Oylat ; Çankırı ’ da Tuz ; Denizli ’ de Kaklık ve Dodurgalar ; Gümüşhane ’ de Karaca ; Isparta ’ da Zindan ; Mersin ’ de Cennet ve Cehennem , Dilek , Eshab-ı Kehf ve Köşekbükü ; İstanbul ’ da Yarımburgaz ; İzmir ’ de Yediuyurlar ; Kahramanmaraş ’ ta Eshab-ı Kehf ; Karabük ’ te Mencilis ; Kırklareli ’ nde Dupnisa ; Konya ’ da Tınastepe ; Muğla ’ da Fosforlu ve Yerküpe ; Sinop ’ ta İnatlı ; Tokat ’ ta Ballıca ; Trabzon ’ da Çalköy ; Zonguldak ’ ta Cehennemağzı ve Gökgöl Mağaraları yer alıyor .
Ekipmanlı normal ziyaretçilerin rehber eşliğinde ziyaret edebilecekleri mağaralar Antalya ’ da Yerköprü , Bursa ’ da Oylat ve Ayvaini , İçel ’ de Gilindere , İstanbul ’ da İkigöz , Karaman ’ da İncesu , Kastamonu ’ da Ilgarini , Konya ’ da Baltaini , Körükini ve Suluin , Kırklareli ’ de Yanasu , Zonguldak ’ ta Çayırköy Mağaraları şeklinde sıralanıyor . Yalnızca ekipmanlı profesyonel ziyaretçilerin girişine açık mağaralarımız ise Antalya ’ da Altınbeşik , Isparta ’ da Pınarözü , Karaman ’ da Gürleyik , Konya ’ da Sakaltutan , Susuz Güvercinlik ve Pınarbaşı , Zonguldak ’ ta Kızılelma Mağaraları .
45