TED Meşale Dergisi 34. Sayı | Page 23

Gün içinde yüzlerce hesaptan , fotoğraf düzenleme aplikasyonları ve birbirinden etkili filtrelerle oynanmış , rötuşlanmış resimler yağıyor cep telefonlarımıza . Dünya bir tür mükemmellik hastalığına yakalanmış gibi . Bu görsel yağmurunun altında ıslanmış , kaygılı bir kedi misali kaçacak delik arıyoruz zihnimizin kuytularında . Heyhat ! Zihnimiz çoktan kusurluluk istilası altında ! Biz de kusursuz yığınlara katılma kararı alıyoruz ; mükemmelliğin kol gezdiği bu âlemde bizim de debdebeli bir yerimiz olsun diye başlıyoruz çalışmalara . Acilen yeni piyasaya sürülmüş bir filtre programı indiriyor , baktıkça yeni kusurlar , yeni eksikler bulduğumuz vücudumuzu teknolojinin o maharetli ellerine bırakıyor ; yüzümüze Hollywood ışıltısı veren filtrelerle yatıp kalkıyoruz .
Dünya sıralamasında …
En çok kripto para satın alan 5 . ülkeyiz .
İnternetten en çok alışveriş yapan 6 . ülkeyiz .
En çok video oyunu oynayan 7 . ülkeyiz .
Günde 8 saatimizi internette , 3 saatimizi sosyal medyada geçiriyoruz .
( We Are Social 2022 Raporu )
Geçeklikten kopmuş , 24 saatinin büyük bir kısmını sosyal medya hesaplarında hipnotize edilmiş gibi ekrana bakarak geçiren ve her gün kendini daha az beğenen , kusurlarını daha çok düşünen , mükemmellik peşinde telef olan insan sayısı giderek artıyor . Bu hastalığın tehdit ettiği popülasyon daha çok buluğ çağındaki gençler ! % 12-13 gibi bir oranla görülme sıklığı yetişkinlere nazaran çok daha yüksek . Onay görme isteğinin , beğenilme kaygısının had safhalarda yaşandığı ergenlik dönemi , sosyal medya dismorfofobisinin gelişmesi için inanılmaz elverişli bir zemin . “ Influencer ” ların köpürttüğü mükemmeller dünyasında son derece masum birkaç küçük değişiklik yapma isteğiyle yola çıkan ve kendilerini bir anda kusursuz güzellik yarışında bulan gençler için bu hastalığın pençesine düşmek çok kolay . Maalesef günün sonunda anksiyete , depresyon , blumia , anoreksiya , majör depresyon , duygudurum bozukluğu , sosyal fobi ve daha birçok fiziksel ve ruhsal rahatsızlıkla mücadele etmek zorunda kalan da yine çoğunlukla gençler oluyor .
Es kaza filtre kullanmasak sahnede çıplak kalmışız gibi hissettiğimiz sürece yedi kat ele dönüşen gerçek akislerimizle barışmak , bozulan beden algımızı düzeltmek çok da mümkün gibi görünmüyor . Dismorfofobinin ağına takılmamak için özgüvenimizi geliştirmek , kendimizi kusurlarımızla da sevebilmeye çalışmak , sosyal medyada daha az vakit geçirmek ve en önemlisi mükemmellik ile aramıza biraz mesafe koymak fena olmasa gerek . Ne de olsa mükemmel iyinin düşmanıdır !
Dismorfofobi , konu hakkında tam bir netlik söz konusu olmasa da serotonerjik işlev bozukluğu gibi biyolojik bir temele dayanabileceği gibi ,
Güzellikle ilgili abartılı değer yargılarına sahip ailelerde yetişmiş olma ,
Özgüvensizlik , Ebeveynlerin eleştirel yaklaşımı ,
Çocukluk döneminde yaşanan travmatik bir olay veya duygusal bir çatışma ,
Obsesif kompulsif bozukluk ve mükemmeliyetçilik gibi psikolojik durumlarda da görülebileceği konusunda uzmanlar hemfikir .
21