TED Meşale Dergisi 34. Sayı | Page 21

Hayatlarımız üzerinde mutlak hâkimiyet kuran dijital çağ , tehlikelerle dolu bir dehlizler ağı adeta . Üstelik bu dehlizlere düşenler sadece gençler ve çocuklar değil , her yaştan ve meslekten insanlar … Tam biz siberkondri , nomofobi , netlessfobi gibi bir yığın dijital hastalığı anlamaya çalışırken yeni bir musibet peydah oluyor . Tıpkı “ sosyal medya dismorfofobisi ” gibi !
Tüm dünyada görülebilen ve tedavi edilmezse hastanın tüm yaşamını altüst eden , hatta intihara sebep olabilen zihinsel bir rahatsızlık olan dismorfofobi , obsesif kompulsif bozuklukla benzerlikler göstermesinin yanında yeme bozuklukları , sosyal fobi ve majör depresif bozukluk ile bir arada görülebiliyor .
Dismorfofobinin en önemli belirtileri :
Nedir Bu Sosyal Medya Dismorfofobisi ?
Açıklamak için belki de önce beden dismorfik bozukluk ne demek ona bakmak gerekli . Beden Dismorfik Bozukluk ( BDB ) yani bir diğer ismiyle dismorfofobi , fiziki bir kusuru olsun ya da olmasın , kişinin vücudunun herhangi bir bölgesi ile ilgili çok yoğun bir hoşnutsuzluk duyması ve zihinsel olarak sürekli bununla meşgul olur hâle gelmesi durumudur . ( Farklı isimlerle de anılıyor : Beden algısı bozukluğu , Quasimodo sendromu , ayna hastalığı vb .)
Victor Hugo ' nun Notre Dame ' ın Kamburu isimli romanındaki Quasimodo karekterine atfen aldığı isme bakarak da anlayabileceğimiz gibi dismorfofobideki kusurlar çoğunlukla kurgudur . Dismorfofobisi olan kişi aslında son derece normal fiziki özelliklere ya da önemsenmeyecek derecede ufak kusurlara sahip olmasına karşın çoğunlukla çocuklukta geliştirdiği olumsuz beden algısı nedeni ile kafasına kendi bedeni ile ilgili gerçekçi olmayan bir resim çiziyor ; kendisini değersiz ve itici , bedenini kusurlu ve çarpık bulmaya başlıyor . Toplumda yüz kişiden iki ya da üç kişi dismorfofobiden muzdarip . 15 ila 20 yaşlarında başladığı düşünülen hastalık , erkeklere oranla kadınları , yetişkinlere oranla gençleri daha çok etkiliyor .
Dış görünüş konusunda aşırı endişe duymak ,
Vücudunda beğenmediği bölgeyi ayna karşısında sürekli kontrol etmek ,
Hayali kusurlarını etrafındaki insanların fiziki özellikleri ile kıyaslamak ,
Fotoğraf çektirmekten şiddetle kaçınmak ,
Arzu ettiği görünüme kavuşamadığı için sosyal ortamlara girmekten imtina etmek ve eve kapanmak ,
Sık sık kendisi ile uğraşmak ; kılık kıyafet saç ve makyaj tarzını değiştirmek ,
“ Kusurlarının ” nasıl göründüğü ile ilgili olarak sıkça başkalarının görüşlerine başvurmak ,
İdealize ettiği ünlülere benzemek , kusurlarını yok etmek ve kullandıkları efekt programlarındaki “ düzeltilmiş ” hâlleri gibi olmak için estetik cerrahların kapısını aşındırmak , sayısız cerrahi müdahaleye rağmen yine de tatmin olamamak .
19