Ve gelelim karbon ayak izi mevzusuna … İnsanlar olarak hayvanlar ve çevre için adeta istilacı türleriz . Geri dönüşü olmayan pek çok zararı hâlihazırda verdik , vermeye de devam ediyoruz . Kabul edelim harcadığımız benzin , yaptığımız uçuşlar , kaldığımız “ lüks ” oteller ve daha nicesi çevre için zararlı . Yavaş seyahatte ise çevre üzerindeki etkimizi azaltabileceğimiz pek çok seçenek mevcut .
Çevre üzerindeki etkimizi azaltmanın yollarından biri daha az uçuş yapmak ve daha az araba kullanmak . Bu da ancak mesafeleri kısaltarak olur . Yavaş seyahat , uçmak yerine trene binmek için daha fazla zaman harcamak anlamına gelebilir . Ayrıca bir günde her şeyi görmek için araba kiralamak yerine bisiklet kiralayıp şehri dolaşma lüksünüz olduğu anlamına da gelebilir .
Biraz da ağustos böceği olmak gerek . Belki hatırlarsınız , sosyal medyada da epeyce konuşulmuştu , bir film galasında sadece bir kadının elinde akıllı telefon yoktu . Geri kalan herkes telefonlarını çıkarmış sevdikleri film yıldızlarının kırmızı halıdan geçişini görüntülüyordu . O kadın ise yüzünde kocaman , sıcak ve gerçek bir gülümsemeyle anın tadını çıkarıyordu . Belki hayat , “ Tüm koşullarını okudum , onaylıyorum ” diye okumadan , içeriğini bilmeden onlarca kez imzaladığımız bir sözleşmeden fazlasıdır . Belki bizim de biraz ağustos böceğinden yana olmaya , yavaşlamaya , anda kalmaya ihtiyacımız vardır . Ne dersiniz ?
Yavaş seyahat akımı , Bill Gates ’ in de içerisinde bulunduğu büyük bir kitleyi etkisi altına aldı .
Yavaş seyahat ; teknolojiden uzak durmaya , hayatın keyfini çıkarmaya , ağırdan almaya bir davet . “ Daha az şey yap , hatta istersen yapma ve lütfen bir şey yapmadığın için suçluluk duyma ” mottosunu taşıyor .
Önerilerimiz
Mümkün olduğunca trenle gidilebilecek yerleri tercih edin . Yerel halkın sahip olduğu restoranlarda yiyin .
Aynı “ yavaş ” mekânda en az üç gece konaklayın . İnternetle bağınızı kesin .
Etrafta gördüğünüz küçük şeylerin tadını çıkarın .
17