TED Meşale Dergisi 34. Sayı | Page 13

yollamasının ardından bugünkü cep telefonlarına giden yol açıldı . 1973 ' te Motorola şirketinin yöneticisi Martin Cooper elde taşınabilen ilk cep telefonu ile bir görüşme gerçekleştirdi ve yaklaşık 10 yıl sonra piyasaya sürülecek cep telefonlarının macerası başlamış oldu . 23 cm uzunluğa ve 1 kilogramı aşan kütleye sahip olan Motorola DynaTac isimli ilk cep telefonu , tam dolu şarj ile yalnızca 35 dakika kullanılabiliyordu .
Önceki iki yüzyılda yavaş ve istikrarlı bir gelişim izleyen telekomünikasyon ve iletişim araçları , son 30 yılda inanılmaz bir hızla gelişti . İnternet ve mobil iletişim daha önce hiçbir buluşun yayılmadığı bir hızda yaygınlaştı . Enformasyon hayatın her alanına yön verir hâle geldi . Bakalım gelecek yıllar ne gibi yenilikler getirecek ?
Yaşı 30 ’ u geçmiş olan hemen herkes elinde jetonuyla en az bir kere ankesörlü telefonun başında sıra beklemiştir .
Ülkemizde İlk “ Alo ” Türkiye ' de telefonun kullanılması ilk olarak 1908 yılında Osmanlı döneminde gerçekleşti . Kadıköy ve Beyoğlu santralleri 1911 yılında hizmete alındı . İlk otomatik telefon santrali ise Atamızın emriyle 1926 yılında Ankara ' da kuruldu . Yine de bu köklü icadın halk düzeyinde yaygınlaşması için yarım asır daha gerekecekti .
1991 yılına gelindiğinde araç telefonları sayesinde 1G teknolojisiyle tanışmıştık . 1994 ’ te ise dönemin Başbakanı Tansu Çiller ’ in , Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ’ i aramasıyla gerçekleşen ilk görüşme ile cep telefonunun Türkiye ’ deki macerası başlamış oldu .
Türkiye , 2009 ’ da 3G ’ ye geçiş yaptı . Genişbant internet hızı ihtiyacının her geçen gün artmasıyla 2016 ’ da mobil cihazlarda internet hızını 10 kat artıran 4,5G teknolojisi başladı . Bugün akıllı ev sistemleri ve giyilebilir teknolojilerin birçoğu telefonlarda bulunan uygulamalar aracılığıyla kontrol edilebiliyor , alışverişlerden banka işlemlerine , eğitimden resmi işlere hayatın her alanı telefonlar üzerinden kolayca gerçekleştirilebiliyor . GPS özelliği sayesinde bazen bir harita olarak kullandığımız telefonumuz onlarca işlevi yerine getirebiliyor . Pek çok olumsuz özelliğine rağmen telefonumuzla sağlığımızı kontrol edebiliyor , spor takvimimizi yönetebiliyor , gün boyu çektiğimiz fotoğraflarla sosyal hayatımızı renklendirebiliyoruz .
Telefonun icadından sonra iletişim doğrudan değil , santraller aracılığıyla sağlanıyordu .
11