TED Meşale Dergisi 33. Sayı | Page 18

Neden Bu Kadar Maliyetli ?
Dennis Tito ’ nunki gibi uzay uçuşları birçok sebepten dolayı pahalıdır . Bir roketin , Dünya ’ nın yörüngesine fırlatılması için gereken yüksek hızı sağlayan yakıt çok maliyetlidir . Diğer yandan , mürettebatın yemek , hava , enerji ve internet erişimi gibi ihtiyaçları da dâhil edildiğinde Uluslararası Uzay İstasyonunda bir gecelik konaklamanın en az 35.000 dolara mal olabileceği söylenebilir .
Virgin Galactic , Blue Origin , SpaceX gibi şirketlerin sunduğu uzay yolculuklarından önce , uzaya ödeme yapan turistlerin sayısı çok düşüktü . Yeniden kullanılabilir uzay aracı geliştiren bu özel şirketler uzay uçuşunun maliyetini önemli ölçüde düşürmeye başladı .
Uzay turizmi için rekabet artarken önümüzdeki birkaç yıl içinde , en azından yörünge altı bir seviyede ticari uzay yolculuğu hayal olmaktan çıkabilir . Ancak uzay turizmi yüksek maliyetin yanında belirli koşullar gerektirir .
Mesela Blue Origin şirketinin uzay turisti olmak isteyen kişilerden beklediği şartlar şöyle : Reşit olmak , 152,4-193 cm boy ve 50-101 kg ağırlıkta olmak , uçuş talimatlarını takip edebilmek için iyi düzeyde İngilizce bilgisine sahip olmak , klostrofobik olmamak , fırlatma kulesine 90 saniyeden kısa sürede tırmanabilmek , uzay kıyafeti giyebilmek , emniyet kemerini kendi başına bağlayabilmek , 40-90 dakika tuvalete gitmeden koltukta “ yatar ” pozisyonda durabilmek gibi .
Ayrıca yer çekimsiz ortam ve radyasyona maruz kalınması nedeniyle uzayda geçirilecek süre 10-15 dakika bile olsa fiziksel ve mental sağlık da değerlendirmeye alınan bir diğer önemli faktör .
Uzay Yolculuğunun Etkileri
İlk olarak , değişen yer çekiminin beden üzerindeki etkilerini inceleyelim . Değişen yer çekimi nedeniyle astronotlar denge ve hareket yönelimlerinde değişiklikler yaşarlar . Bunu taşıt tutmasına benzetebiliriz .
Uzayın insan vücudundaki en bilinen etkilerinden biri kemiklerin zayıflamasıdır . Uzayda hareket etmek fazla çaba gerektirmediğinden kaslar güç ve dayanıklılığını hızla kaybeder . Bir ay içinde , bir astronotun kemik yoğunluğu ayda yaklaşık % 1 oranında azalabilir . Dünya ’ da bu oran genellikle bunun onda biri civarındadır . Kemik yoğunluğunda meydana gelen bu azalma , Dünya ’ ya dönen astronotlarda kemik kırığı riskinin artmasına neden olabilir .
Başka bir etki de yer çekimsiz uzay ortamında kanın üst vücutta toplanma eğiliminde olmasıdır . Bu durum astronotun yüz ödemi ve diğer yan etkileri yaşamasına neden olur . Yine yer çekimi vücuttaki sıvıyı aşağı çekmediği için vücutta sıvılar birikir ve vücut çok fazla su taşıdığı tepkisi verir . Sonuç olarak astronotun tuvalete gidiş sıklığı artar . Bu astronotun susuz kalmasına ve böbreklerinde taş gelişimine neden olabilir .
16