İnsanların uzay yolculuğu 1960 ’ lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği ’ nin uzaya önce yapay uyduları , sonra canlıları ve son olarak da insanları göndermesiyle başladı . Yuri Gagarin , 12 Nisan 1961 ’ de uzaya giden ilk insan oldu ve Dünya ’ yı daha önce kimsenin görmediği bir şekilde gördü . Kısa bir süre sonra , Mayıs 1961 ’ de Alan Shepard ilk Amerikan astronotu olarak uzaya gitti . Ardından John Glen dünyanın yörüngesinde dolandı .
NASA ’ nın bu şirketlerle kendi astronotlarının ve mühendislerinin yaptığı görevleri yerine getirmeleri için sözleşme yapması , ajansın parasını biriktirmesi ve serbest piyasada uzaya çıkma konusunda bir rekabet duygusu oluşturmak için bir şans sağladı . Hâlihazırda bunu yapmaya istekli birçok kişi de vardı .
Uzay ve havacılık sektöründeki büyük şirketler , zirveye çıkacak olan ticari uzay turizmini sunan ilk şirket olmak için yarışa başladı . Jeff Bezos , Richard Branson ve Elon Musk öne çıkan isimler arasında yer alıyor . Şimdi bu rakip şirketlerin bazılarına bir göz atalım ve uzay yolculuğu için farklı yaklaşımlarını inceleyelim .
Uzay turizmi genel olarak eğlence ve keşif gibi amaçlar doğrultusunda dünya atmosferinin ötesine yapılan yolculuklar olarak tanımlanabilir . Bilimsel keşiflerden farklı olan uzay turizmi , Dennis Tito ’ nun dünyanın ilk uzay turisti olarak uzaya gittiği 2001 yılından beri büyüleyici bir kelimedir .
İlk uzay turisti Dennis Tito , daha önce uzay yolculuğu deneyimi olmayan ve uzaya gitmek için ilk kez para ödeyen Amerikalı bir iş adamıydı . Tito , 30 Nisan 2001 ’ de Uluslararası Uzay İstasyonu ’ na Rus yapımı Soyuz roketiyle gitmek için 20 milyon dolar harcadı . Uluslararası Uzay İstasyonunda çeşitli deneyler yaptığı ve Dünya ’ nın inanılmaz manzarasına hayran kaldığı tam sekiz gün geçirdi .
O günden sonra bazı özel şirketler uzay turizmi hedefi ile çalışmalar başlattı ve 2004 yılında Amerika Birleşik Devletleri özel uzay yolculuğunu yasallaştırdı .
Özel şirketler için uzay yolculuğunda iz bırakacak ilk büyük adım , NASA ’ nın 30 yıllık operasyonun ardından uzay mekiği programını resmen sonlandırdığı 2011 yılında atıldı . Bu adım , NASA ve özel uzay şirketleri arasında bir kamu-özel ortaklığı çağını başlatmayı amaçlıyordu .
Branson markasını sadece iş değil , aynı zamanda macera sevgisi üzerine inşa etti . Yeniden kullanılabilir ilk uzay aracını inşa ederek Ansari X Ödülü ’ nü kazanan bir şirket olan SpaceShipOne ’ ı satın aldıktan sonra Virgin Galactic ’ i kurdu . Ardından yörünge altı bir uçuşta altı yolcu taşıyabilen daha büyük bir araç olan SpaceShipTwo ’ yu tasarlamaya başladı .
Zorlu çalışmalar sonucunda Richard Branson , SpaceShipTwo uzay aracı ile 11 Temmuz 2021 ’ de 86 km ’ de uzay sınırına doğru bir yolculuk gerçekleştirdi . Bu uçuş sırasında mürettebat yaklaşık üç-dört dakika boyunca yer çekimsiz ortamı deneyimleme ve Dünya ’ nın büyüleyici manzarasını izleme şansı yakaladı .
13