TED Meşale Dergisi 32. Sayı | Page 25

okuru düşündürdüğü , yargı ve fikirlerin tartışmaya açıldığı bir evren doğuyor . Serideki kitapların bize açtığı düşünme ve sorgulama evreninde , felsefenin sularına doğru yavaş yavaş girmeye ve keşfetmeye başlıyoruz .
Kitapları bezeyen renkli karikatürlerin yaratıcısı Jacques Azam ’ ın espri anlayışı ve mizah gücü , dizinin her yaştan okurun kalbini kazanmasında etkili oluyor .
Felsefe çoğunlukla ciddiyet gerektiren , hatta uçuk kaçık bir düşünsel beceri sanılır . Oysa felsefe zengin sorgulama yöntemiyle insan zihni için peynir-ekmek kadar gereklidir :
• Neden varız ?
• Bir şey neden var olur ?
• Gerçek güzellik nedir ?
• Özgürlük , her istediğini yapmak mıdır ?
Küçük kahramanlar ; Lisa , Cem , Maksim , Karin , Leo , Aleks ya da Deniz ... Çocukların başlarından geçen onlarca gündelik öykü , felsefeyi ete kemiğe büründürüyor ve çocukları düşündürüyor .
Çıtır Çıtır Felsefe serisi keşfetmeyi , sorgulamayı , düşünmeyi öğretirken didaktik bir dilden kesinlikle kaçınıyor . Belirli bakış açıları ya da fikirler okura dayatılmıyor , düşünmeye ve tartışmaya zemin hazırlanıyor . Okuyucu için hazırlanan bu zeminde ortak düşünme pratiği de pekiştiriliyor . Ayrıca ebeveynler ve öğretmenler için de önerilen seri , çocukların yönelttiği zor soruların kolay ve pratik cevaplarını bulmanın yollarını sunuyor . Seri , eğitimcilere temel konuları farklı yaklaşımlarla açıklayabilmeleri için büyük bir olanak sağlıyor . Doğru düşünebilmenin yollarını , gündelik hayatın içinden örneklerle tartışmaya özendiren dizi , felsefeyle en doğru ve hızlı yoldan buluşmak için eşsiz bir kaynak görevi üstleniyor .
• Başkalarına neden ihtiyaç duyarız ?
Serİdekİ Kİtaplardan Öne Çıkanlar
İyi ve Kötü
“ İyi nedir ? Kötü nedir ? Kötü bir şeyi , kötü olduğunu bal gibi bilsek de yapabilir miyiz ?”
Öyküdeki durumlar aracılığıyla tartışmaya açılan konular bizi harekete geçmeye zorluyor . Düşünmek , bir daha düşünmek , reddetmek , ezberleri bozmak ve fikirlerimizi dile getirmek . Yazar , “ İyinin
24