5 . Podcast sektörü ve yayıncılığı neden tam da bu dönemde popülerleşmeye başladı ?
Bireyselleşmenin etkisi oldukça fazla . Uzun süren toplu taşıma araçlarını
kullananlar , arabalarında sürekli seyahat halinde olanlar , dil öğrenenler için podcast ’ ler radyolara alternatif oldu . Nasıl TV izlenme oranlarının düşmesinde kişisel tercihlerin rolü büyükse ve Youtube gibi mecralar kişisel TV ’ lerimiz olduysa podcast ’ ler de aynı şekilde kişisel tercihlerin sonucunda yükselmeye başladı . Çoğunlukla reklamsız , dilediğiniz saatte ve yerde dinleyebileceğiniz , sadece merak ettiğiniz veya hoşlandığınız konulardan oluşan yayınları takip etmek daha cazip değil mi ?
Ayrıca yurtdışında çok yaygın olan audiobooks ( sesli kitaplar ) ülkemizde çeşitli girişimlerle dinleyicileri ile buluşurken podcast alanında da birçok yayıncı sesli kitap , kitap özetleri , öykü , radyo tiyatrosu gibi türlerde yayın yapıyor ve büyük ilgi görüyor . iOS ve Android platformlarında sık kullanılan podcast uygulamalarından bazıları :
• Overcast
• CastroPodcast
• RadioPublic
• Stitcher
• Google Podcasts
• Spotify , Deezer gibi platformlar
7 . Kimler podcast yayını yapabilir ?
Bu konuda kesinlikle bir sınırlama söz konusu değildir . İster hobi olarak , ister bilgilendirme amaçlı veya sadece eğlence amacıyla dilediğiniz şekilde yayın yapabilirsiniz . Yani içerik profesyoneli olmak zorunda değilsiniz . Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta devamlılıktır . Podcast ’ lerinizin yayını belli bir takvim dâhilinde ilerlemelidir . Örneğin her cuma saat 19.00 ’ da bir bölüm yayınlamak gibi .
6 . Podcastler çoğunlukla MP3 formatında yayınlanır . Peki MP3 nedir ?
MP3 dijital bir ses formatıdır . Fraunhofer Institute tarafından geliştirilen bu ses formatı ses dosyalarında insan kulağının duyamayacağı frekansları silerek dosya boyutlarını 1:1 oranında azaltır . Böylece yayıncılıkta ve depolamada kolaylık sağlanır . 50 MB ’ lık bir ses dosyası MP3 olarak yaklaşık 4-5 MB civarında yer kaplar .
36