Öğrencilerinize“ Çok Zekisin” Demeyin
Öğretmenler, övgü kullanımlarında tedbirli olmalı, övgülerin içeriğinin yetenek yerine, çaba veya başarılı stratejilerle ilişkili olmasını sağlamalıdırlar. Öğretmenler özellikle başarısızlığa meyilli öğrencilerin özgüvenlerini korumaya çalıştıklarında, öğrencinin düşük yetenekli olduğu konusunda istemeden dolaylı ve örtük mesajlar verebilirler. Hatta bu tür övgüler motivasyonu sarsabilir, çünkü öğrencinin daha zor bir çalışmada başarılı olma yeteneğine sahip olmadığı izlenimini uyandırır.
Mesela öğretmen, öğrencisi, zor olmayan bir problemin cevabını hızlı bir şekilde bulduğunda“ sen çok zekisin” diyerek ödüllendirirse, istemeden öğrencinin zekâyı, hız ve çaba eksikliği ile ilişkilendirmesine neden olur. Bu ilişkilendirmeler, öğrenci daha zorlayıcı materyallerle karşılaştığında veya daha fazla zaman, çaba veya farklı yaklaşımları kullanması gerektiğinde sorun oluştururlar.
Uzun Dönemli Değil Kısa Dönemli ve Somut Hedefler Motive Eder
Öğrencilerin motivasyonu uzun dönemli, genel ve aşırı zorlayıcı hedefler yerine kısa dönemli, belirgin ve ortalama zorlayıcılığa sahip hedefler belirlendiğinde daha çok artar. Öğrenciler, gelişimsel olarak en azından orta ergenliğe kadar, uzak gelecekle ilgili somut düşünme konusunda daha az beceri gösterirler. Belirgin hedefler( örn.“ Bugün 20 toplama işlemini % 100 doğrulukla tamamlayacağım) daha kolay ölçülebilir ve izlenebilir oldukları için daha genel hedeflere( örn.“ Elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım”) tercih edilir.
Öğrenciler, orta zorlayıcılığa sahip yakınsal hedefler belirleme konusunda uzmanlaştıkça, başarı odaklı bireylerin en önemli özelliği olan orta seviyedeki riskleri göze alabilmeyi öğreneceklerdir.
Öğrencilerinize Anlamlı ve Zamanında Geri Bildirim Verin
Anlamlı, açıklayıcı ve zamanında verilen geri bildirim öğrenmeyi olumlu etkiler. Öğretmenlerin sıklıkla kullandığı“ aferin” ifadesi açıklayıcı ve anlamlı olmadığı için öğrencilerin anlama düzeylerini ya da öğrenme motivasyonlarını artırmaz. Açıklayıcı ve zamanında geri bildirim, öğrencilere öğrenme süreçlerindeki güçlü ve geliştirilebilir noktaları yansıtarak kendi süreçlerini takip edebilmeleri açısından kılavuzluk eder.“ Zamanında” anahtar bir ifadedir. Öğrenci bir sınava girdikten, ödev teslim ettikten, performans sergiledikten hemen sonra öğrenme süreci ile ilgili geri bildirim verilmelidir.
Geri bildirimin dili olumlu olmalı; öğretmen, eksiklikleri ve zayıflıkları değil geliştirilebilir noktaları dile getirmelidir. Mesela öğretmen;“ aferin” ya da“ olmamış” gibi genel yorumlar yerine“ Giriş cümlelerin paragraflardaki temel fikirlerin iyi bir özetini sunuyor. İleride, birkaç noktayı açıklayıp, bütün temel fikirlerin birbirleriyle nasıl etkileştiğini dikkate alarak metnin ana fikrini bir bütün olarak ele almalısın.” gibi yorumlar yapabilir. Küçük bir gelişmenin bile öğretmen tarafından görülmesi öğrenci açısından güçlü bir motivasyon unsurudur.
13