GOOGLE TRANSLATE’ TEN DEVRİM NİTELİĞİNDE GÜNCELLEME
EĞER HIZLI DAVRANMAZSAK, HER ŞEY YOK OLACAK!
Teknoloji devi Google, geliştirdiği yapay zekâ teknolojilerini daha fazla kullanmaya başladı. Daha önce Play Music ve Photoscan uygulamalarında verimli bir şekilde kullanılan ileri yapay zekâ teknolojisi şimdi de Google Translate ile buluştu.
“ Sinirsel( neural) makine çevirisi”, metinleri ve karmaşık cümleleri içeriklerine göre analiz ederek, bir anlamda“ düşünerek” çeviriyor. Yani, kelimeleri ve cümleleri tek tek çevirmek yerine, metni bütün ve anlamlı bir biçimde analiz ediyor.
Google, içinde Türkçenin de bulunduğu ve Google’ da yapılan tüm aramaların % 35’ inin yapıldığı 8 dilde yeni sistemi aktif hale getirdi. Şimdilik, sistemin mükemmel çalıştığını söylemek zor. Ama Google Translate’ in eski versiyonuna göre çok başarılı ve şaşırtıcı olduğu kesin.
Amazon Ormanları … Tek başına, canlı çeşitliliğinin yüzde 10’ unun ev sahibi, dünyanın en büyük tatlı su kaynağı, atmosferdeki oksijen-karbondioksit dengesinin baş aktörü, yeryüzü cenneti, ciğerlerimiz … Aralarında Brezilya, Bolivya ve Peru’ nun da bulunduğu 8 ülkeye yayılan bu ormanlar, dünyanın ekolojik sistemi açısından kritik önem taşıyor.
Ne yazık ki Amazon Ormanları, tarımsal alan açılması ve iklim değişikliğinin etkisiyle 1980’ li yıllardan bu yana hızla yok oluyor. Bundan sadece 50 yıl önce, yağmur ormanlarına deyim yerindeyse balta girmemişti! Ormanların yaklaşık % 65’ i Brezilya sınırları içerisinde. 1960’ larda Brezilya’ da, gecekondulaşmayı önlemek ve topraksız köylüyü toprak sahibi yapmak için başlatılan tahribatla, gezegenimizin en güzel ormanlarının yok ediliş öyküsü başlamış oldu.
Deutsche Welle adlı Alman ajansının haberine göre Brezilya’ da faaliyet gösteren sivil toplum örgütü İklim Gözlemevinin raporu( Observatorio do Clima), Amazon Ormanları’ nın 2014’ ten bu yana % 24 oranında küçüldüğünü ortaya koyuyor.
Yağmur ormanları, daha çok kesim, buldozerler ve yangınlar nedeniyle kaybedilmekte. Tüm dünyada yaşamakta olan, bitkiler, hayvanlar ve mikroorganizmaların hemen hemen yarısının, yaşanan tahribat nedeniyle 25 yıl içerisinde yok olacağı tahmin ediliyor.
7