GOOGLE TRANSLATE ’ TEN DEVRİM NİTELİĞİNDE GÜNCELLEME
EĞER HIZLI DAVRANMAZSAK , HER ŞEY YOK OLACAK !
Teknoloji devi Google , geliştirdiği yapay zekâ teknolojilerini daha fazla kullanmaya başladı . Daha önce Play Music ve Photoscan uygulamalarında verimli bir şekilde kullanılan ileri yapay zekâ teknolojisi şimdi de Google Translate ile buluştu .
“ Sinirsel ( neural ) makine çevirisi ”, metinleri ve karmaşık cümleleri içeriklerine göre analiz ederek , bir anlamda “ düşünerek ” çeviriyor . Yani , kelimeleri ve cümleleri tek tek çevirmek yerine , metni bütün ve anlamlı bir biçimde analiz ediyor .
Google , içinde Türkçenin de bulunduğu ve Google ’ da yapılan tüm aramaların % 35 ’ inin yapıldığı 8 dilde yeni sistemi aktif hale getirdi . Şimdilik , sistemin mükemmel çalıştığını söylemek zor . Ama Google Translate ’ in eski versiyonuna göre çok başarılı ve şaşırtıcı olduğu kesin .
Amazon Ormanları … Tek başına , canlı çeşitliliğinin yüzde 10 ’ unun ev sahibi , dünyanın en büyük tatlı su kaynağı , atmosferdeki oksijen-karbondioksit dengesinin baş aktörü , yeryüzü cenneti , ciğerlerimiz … Aralarında Brezilya , Bolivya ve Peru ’ nun da bulunduğu 8 ülkeye yayılan bu ormanlar , dünyanın ekolojik sistemi açısından kritik önem taşıyor .
Ne yazık ki Amazon Ormanları , tarımsal alan açılması ve iklim değişikliğinin etkisiyle 1980 ’ li yıllardan bu yana hızla yok oluyor . Bundan sadece 50 yıl önce , yağmur ormanlarına deyim yerindeyse balta girmemişti ! Ormanların yaklaşık % 65 ’ i Brezilya sınırları içerisinde . 1960 ’ larda Brezilya ’ da , gecekondulaşmayı önlemek ve topraksız köylüyü toprak sahibi yapmak için başlatılan tahribatla , gezegenimizin en güzel ormanlarının yok ediliş öyküsü başlamış oldu .
Deutsche Welle adlı Alman ajansının haberine göre Brezilya ’ da faaliyet gösteren sivil toplum örgütü İklim Gözlemevinin raporu ( Observatorio do Clima ), Amazon Ormanları ’ nın 2014 ’ ten bu yana % 24 oranında küçüldüğünü ortaya koyuyor .
Yağmur ormanları , daha çok kesim , buldozerler ve yangınlar nedeniyle kaybedilmekte . Tüm dünyada yaşamakta olan , bitkiler , hayvanlar ve mikroorganizmaların hemen hemen yarısının , yaşanan tahribat nedeniyle 25 yıl içerisinde yok olacağı tahmin ediliyor .
7