TED Meşale Dergisi 23. sayı | Page 31

“ Sinemayı seven adam”
Türkiye’ nin 20. yüzyılın hemen başında başlayan sinema macerası, çok uzun dönem popüler kültürün etkisinden kurtulamamış, dünyadaki örneklerle yarışacak nitelikteki filmler, sinema kurumları, sinema insanları geçici gişe başarılarının gölgesinde kalmıştır. Sinema tarihimize yakından bakıldığında, ülkemizde sinemanın hem sektör hem de sanat anlamında gelişmesine ömrünü adamış bir avuç insanla karşılaşırız. Bunların başında, kuşkusuz, Boğaziçi Üniversitesine bir film merkezi bağışlayan, kurduğu vakıfla sinema alanında eğitim gören gençlere burs sağlayan, dersleri, yazıları, konferanslarıyla Türkiye’ de bir sinema kültürünün oluşmasına büyük katkı sunan Mithat Alam gelir.
1945 yılında dünyaya gelen Mithat Alam, Robert Kolej ve Boğaziçi Üniversitesindeki eğitiminin ardından uzun yıllar başarıyla sürdüreceği iş yaşamına atılır. Ancak çocukluğundan beri eğitim ve iş hayatına paralel sürdürdüğü, kendi deyişiyle bir“ ikinci hayat” ı vardır: Sinema … Küçük yaşlarından itibaren bulduğu her fırsatta sinema salonlarına koşan, ilerleyen dönemde dünyada eşine az rastlanır bir film koleksiyonuna sahip olan Alam’ ın bu tutkusu, Boğaziçi Üniversitesinde sinema üzerine bir sohbete davet edilmesinden sonra kamuya açılır. Böylece Türk sinemasında yepyeni bir dönem başlar. Alam’ ın katıldığı etkinlik yoğun ilgi görünce, üniversitede bir sömestr boyunca sinema dersi vermesi istenir. Dersliklerin dolup taşması, farklı bölümlerden öğrencilerin Alam’ ın dersine girmek için birbiriyle yarışması, kampüs sınırlarından taşan, hocanın evinde topluca izlenen filmlerle devam eden bu süreç, sinemamıza çok sayıda yönetmen kazandırır. 1999 yılının sonlarında ise Mithat Alam’ ın bağışıyla Boğaziçi Üniversitesi Film Merkezi kurulur. Türkiye’ nin sayılı film koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapan merkezde 61 kişilik sinema salonu ile kendi imkanlarıyla film izleyemeyecek öğrenciler için bir film izleme odası bulunur. Ülkemizin önde gelen sinemacılarının katıldığı etkinlikler düzenleyen, nitelikli bir sinema dergisi yayımlayan merkez yalnızca Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine değil, tüm üniversite öğrencilerine ücretsiz hizmet vermektedir. Alam’ ın kurduğu Mithat Alam Eğitim Vakfı ise sinema alanında eğitim gören öğrencilere çeşitli düzeylerde burslar vererek Türk sinemasının geleceğini inşa etme konusunda önemli bir misyon üstlenir.
Türk sinemasına katkılarından dolayı 36. İstanbul Film Festivali kapsamında Nisan 2017’ de Sinema Emek Ödülü’ nün takdim edileceği açıklanan Mithat Alam, bu haberin duyurulmasından kısa bir süre sonra, 28 Ekim 2016’ da hayata veda eder.
31