TED KAYSERİ KOLEJİ BÜLTEN DERGİSİ 62.SAYI BÜLTEN 61.SAYI | Page 24

FEN ve TEKNOLOJİ

SANAL GERÇEKLİK

21 . yüzyılı karakterize eden başlıca nitelikler büyük ve yoğun insan toplulukları , aşırı hareket , dinamizm , hızlı değişim , bilimsellik ve ileri teknolojidir . Gelişen toplumlarda insan her an değişen teknolojik dünyada yaşamak ve çok çeşitli teknolojilere uyum sağlamak zorundadır . Bu yüzden , eğitim-öğretim ve öğretme-öğrenmede çağın bilgi artışı , bireyin öğrenme isteği yeteneğini geliştirme çabaları ilgi alanlarında kendi öğrenme hızına göre ilerleme isteği sonucunda alternatif eğitim olanakları ortaya çıkmıştır . Alternatif eğitim olanaklarından birisi de sanal gerçekliğe dayalı geliştirilen ortamlardır .
Sanal gerçeklik , gerçek dünyaya ilişkin bir durumun bilgisayar tarafından yaratılmış üç boyutlu bir benzetim içinde , kullanıcının bu benzetim ortamını üzerine giydiği özel aygıtlarla duygusal olarak algıladığı ve bu yapay dünyayı yine bu aygıtlar aracılığı ile etkin olarak denetleyebildiği sistemlerdir . Yani gerçeğin yeniden inşa edilmesidir . Bir sanal gerçeklik sistemi , kullanıcının sistemle etkileşebilmesini sağlamak üzere , bir sunum sistemi ve bir bağlantı sisteminden oluşur .
TED Kayseri Koleji

24

Sanal gerçeklik çalışmaları 1990 ’ lardan sonra geliştirilmeye başlanmış ve halen de geliştirilmeye devam etmektedir . Bu yeni teknoloji birçok alanda ve çeşitli amaçlar için kullanılabilecek bir teknolojidir . Özellikle birey için , yapay olarak oluşturulmuş ortamlarda , öğrenmeyi sağlamada oldukça etkili bir teknolojidir . Birey bu teknolojide yapay olarak oluşturulmuş ortamlarda yaparak ve yaşayarak öğrenmektedir . Bu teknolojinin kullanılması ancak ileri düzeyde bilgisayar ( benzetişim ) yazılımları ve özel olarak geliştirilmiş bir ekipman ile mümkündür .
Sanal gerçeklik sistemlerinde teknik olarak , kullanıcının sistemle etkileşebilmesini sağlamak üzere iki türlü sisteme ihtiyaç vardır . Bunlardan birisi sunum sistemleri , diğeri ise bağlantı sistemleridir . Sanal gerçeklik uygulamalarındaki sunum sistemleri , bilgisayarda oluşturulmuş olan üç boyutlu yapay dünyanın görsel imgelerini görebilmesi ve seslerini duyabilmesi için kullanıcı kişinin başına başlığa benzeyen bir aygıtın takılmasını gerektirir . Bu aygıt kablolarla bilgisayara bağlanmıştır . Bu aygıtta , kullanıcının her bir gözü önünde sıvı kristal maddeden yapılmış birer ekranı içeren gözlük benzeri bölüm ile sesleri ileten kulaklık benzeri bir bölüm yer alır . Gözlük benzeri bölüm , kullanıcının hem görsel imgeleri üç boyutlu olarak algılayabilmesini sağlar , hem de kullanıcının yaptığı baş hareketlerini bilgisayara iletir . Kullanıcının baş hareketine göre görüntünün görünümü değişir . Burada kişinin bilgisayarla etkileşiminde kişiyi istediği şekilde yönlendirmesini ya da öğrenmesini sağlayacak ileri düzeyde ve gelişmiş benzetişim yazılımlarına ihtiyaç vardır .
Sanal gerçekliğin en yaygın olarak kullanıldığı alanların başında eğitim , eğlence , sağlık , tıp , askeriye , müzik , mühendislik , nükleer çalışmalar , tarih , matematik gibi alanlar gelmektedir . Örneğin tıp eğitiminde öğrenciler sanal ortamlarda oluşturulmuş kadavralarda istedikleri çalışmaları yaparlar ya da insan vücuduna bir yolculuk yapabilirler . Yine bir doktor çok tehlikeli bir ameliyatı kolayca , tehlikesizce ve tekrar tekrar yapabilir .